ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο μειώνει συμμετοχές σε ενεργειακούς κολοσσούς

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως περιόρισε τις τοποθετήσεις του σε Exxon, Shell, Chevron, BP και TotalEnergies, εν μέσω πτώσης τιμών πετρελαίου και ανησυχιών υπερπροσφοράς.

Η Νορβηγία, μέσω του κρατικού επενδυτικού της ταμείου αξίας 1,9 τρισ. δολαρίων, του μεγαλύτερου ταμείου παγκοσμίως, περιόρισε τις συμμετοχές της σε μεγάλες πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil Corp και η Chevron Corp, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Συγκεκριμένα, η θέση του ταμείου στην Exxon μειώθηκε από 1,46% στο τέλος του 2024 σε 1,32%, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή του τοποθέτηση, η Shell Plc, περιορίστηκε από 2,78% σε 2,55%. 

Παράλληλες μειώσεις σημειώθηκαν και στις συμμετοχές σε Chevron, BP Plc και TotalEnergies SE, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του την Τρίτη.

Η κίνηση αυτή ήρθε σε μια περίοδο πτώσης των τιμών του πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο, παρά την προσωρινή άνοδο του Ιουνίου λόγω της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. 

Οι εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι αποφάσεις των χωρών του OPEC+ για συνέχιση της αύξησης των ποσοστώσεων παραγωγής, επιβάρυναν τις προοπτικές ζήτησης ενέργειας και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του, οι ενεργειακές μετοχές του Norges Bank Investment Management (NBIM), όπως είναι η επίσημη ονομασία του ταμείου, σημείωσαν απόδοση 6,3% το πρώτο μισό του έτους, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου μετοχών.

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο κατέχει περίπου το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως, με πάνω από τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές εκτός Νορβηγίας. Η διαχείρισή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στρατηγική παρακολούθησης δεικτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Σταμπολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο χειμώνα φέρνει η «διπλή» κρίση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Κ. Σταμπολής προειδοποιεί για τους κινδύνους της διπλής κρίσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Προειδοποίηση για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και τις αντοχές της αγοράς.
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η προκατασκευή για το υπεράκτιο έργο BH στο Κατάρ από τη COOEC

Η κινεζική COOEC ξεκίνησε την προκατασκευή εγκαταστάσεων για το μεγαλύτερο και τεχνικά πιο σύνθετο υπεράκτιο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάρ, αξίας 4 δισ. δολαρίων, στη βάση της Τσινγκτάο, Αν. Κίνα.
Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε δύο αντλιοστάσια αγωγού Ανατολής-Δύσης στη Σαουδική Αραβία

Δύο αντλιοστάσια του αγωγού Ανατολής-Δύσης της Σαουδικής Αραβίας υπέστησαν ζημιές από επίθεση, με άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν οι επισκευές. Δεν υπήρξε σχόλιο από τη Saudi Aramco ή την κυβέρνηση.
Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύντομα επαναλειτουργεί ο αγωγός Ανατολής-Δύσης, λέει ο ΥΠΕΝ ΗΠΑ

Το πετρέλαιο θα ξαναρχίσει να ρέει σύντομα στον αγωγό Ανατολής-Δύσης της Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, ενώ η Σαουδική Αραβία λαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφάλειας στη μεταφορά πετρελαίου.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Διακοπή παραγωγής πετρελαίου μετά από απαίτηση υπαγωγής της ασφάλειας στη NOC

Διακόπηκαν οι εργασίες σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης έπειτα από το κλείσιμο βαλβίδας σε αγωγό από μέλη ασφαλείας. Η NOC προειδοποιεί για κατάσταση ανωτέρας βίας, ενώ η παραγωγή έχει σταματήσει σε Χαμάντα, Ταχάρα και NC5.