ΓΔ: 2123.51 -0.20% Τζίρος: 164.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Τραμπ: Απειλές με πρόστιμα και φυλάκιση για άστεγους στην Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος Τραμπ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουάσιγκτον, αναπτύσσει Εθνοφρουρά και προειδοποιεί άστεγους για απομάκρυνση, αλλιώς πρόστιμα ή φυλάκιση.

Η αμερικανική προεδρία διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τους αστέγους της Ουάσιγκτον, απειλώντας με επιβολή κυρώσεων ακόμα και φυλάκιση μετά από πρόσφατη επιχείρηση των αρχών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Κατά την επίσημη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον Λευκό Οίκο, η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως «στους άστεγους θα δοθεί η επιλογή να αποχωρήσουν από τους χώρους όπου διαμένουν, να μεταφερθούν σε καταφύγια με παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης ή ψυχικής υγείας, ενώ σε περίπτωση άρνησης θα επιβάλλονται πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση».

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενος όπως ανέφερε ο ίδιος «ανεξέλεγκτη, ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας»

Παράλληλα, διέταξε την ανάπτυξη περίπου 800 μελών της Εθνοφρουράς με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή, ενώ η τοπική αστυνομία τέθηκε υπό την εποπτεία της υπουργού Δικαιοσύνης, Παμ Μπόντι.

Ωστόσο, επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Οι διαθέσιμες στατιστικές καταγράφουν ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ουάσιγκτον βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μέριελ Μπάουζερ, αμφισβήτησε ευθέως τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, δηλώνοντας σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό πως «οι αριθμοί απλούστατα δεν δικαιολογούν τη λήψη του μέτρου αυτού». Παρόλα αυτά, εξέφρασε τη βούληση των τοπικών αρχών να συνεργαστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, από την πλευρά της, ανέφερε μέσω X ότι η συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο ήταν «παραγωγική», υποδηλώνοντας προσπάθεια εξεύρεσης κοινής γραμμής πλεύσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή του, είχε ήδη δηλώσει πριν τη σχετική επιχείρηση πως αν οι άστεγοι «δεν απομακρυνθούν θα πάνε στη φυλακή»

Μέσω του Truth Social, του δικού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε: «Οι άστεγοι πρέπει να απομακρυνθούν ΑΜΕΣΩΣ. Θα σας βρούμε μέρη να μείνετε, αλλά ΜΑΚΡΙΑ από την πρωτεύουσα», ενώ δεν δίστασε να ταυτίσει ορισμένους αστέγους με εγκληματικά στοιχεία προειδοποιώντας πως «θα σας βάλουμε στη φυλακή όπου ανήκετε».

Η συγκεκριμένη στρατηγική της προεδρίας προκαλεί έντονες συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των μέτρων αυτών για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης του άστεγου πληθυσμού, θέτοντας ταυτόχρονα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής συνοχής στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νεκρός βρέθηκε ο ύποπτος για τη δολοφονία δύο φοιτητών στο Μπράουν

Ο 48χρονος Πορτογάλος ύποπτος για τη φονική ένοπλη επίθεση σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπράουν βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με την αστυνομία Πρόβιντενς. Η υπόθεση συνδέεται και με τον θάνατο καθηγητή του MIT.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Λος Άντζελες: Νεκροί στο σπίτι τους ο Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του

Νεκροί βρέθηκαν ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του στη νότια Καλιφόρνια, με την αστυνομία να διερευνά υπόθεση ανθρωποκτονίας. Τον θάνατό τους επιβεβαίωσαν δήμαρχος και κυβερνήτης, κάνοντας λόγο για μεγάλη απώλεια.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ελεύθερος ο προσαχθείς για την επίθεση στο παν. Μπράουν

Ελεύθερος θα αφεθεί ο άνδρας που συνελήφθη μετά την ένοπλη επίθεση στο πανεπιστήμιο Μπράουν, όπου σκοτώθηκαν δύο φοιτητές και τραυματίστηκαν εννέα, καθώς οι έρευνες της αστυνομίας πλέον επικεντρώνονται αλλού.
Αστυνομικός Αμερικής εξοπλισμένος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ: 2 νεκροί και πολλοί τραυματίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο πανεπιστήμιο Μπράουν, μετά από ένοπλη επίθεση που άφησε δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Ο δράστης διαφεύγει, ενώ τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιουπολη στο Πρόβιντενς, Ρόουντ Άιλαντ

Συναγερμός στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ για παρουσία ενόπλου και πυροβολισμούς κοντά στο τμήμα Barus & Holley. Η αστυνομία κάλεσε φοιτητές και προσωπικό να βρουν καταφύγιο. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν συλλήψεις.