ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί 60 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να διπλασιάσει το ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες και να φτάσει στο 11,2% το 2021 χωρίς να φαίνονται σημάδια γρήγορης πτώσης.

To lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να πλήξει σχεδόν 60 εκατ. εργαζομένους στην Ευρώπη, με τις επιπτώσεις να κυμαίνονται από μείωση μισθών μέχρι απολύσεις, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου McKinsey που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μπορεί «να διπλασιάσει σχεδόν το ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας μέσα στους επόμενους μήνες», εκτιμά αυτό το αμερικανικό γραφείο συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από «την αποτελεσματικότητα της απάντησης που θα δοθεί από τη δημόσια υγεία» στον κορονοϊό και από τις πολιτικές απαντήσεις στις οικονομικές συνέπειες του lockdown στην Ευρώπη.

Το McKinsey Global Institute (MGI), το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη, εργάσθηκε πάνω σε δύο σενάρια. Στη μία περίπτωση, την πιο αισιόδοξη, ο ιός τίθεται υπό έλεγχο μέσα σε δύο ή τρεις μήνες αφότου σταμάτησε η οικονομία, κάτι που θα περιόριζε την άνοδο του ποσοστού ανεργίας μέχρι το 7,6% το 2020, πριν επανέλθει σ' ένα επίπεδο προ κρίσης (6,3% τον Νοέμβριο 2019 στην Ευρώπη των 28, στην οποία αναφέρεται η μελέτη του McKinsey) στα τέλη του 2021.

Το μαύρο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο περιορισμός του ιού αποτυγχάνει και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού παρατείνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, «κάτι που θα επιδείνωνε τον αντίκτυπο» στην οικονομία και θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας στους κόλπους των 28 μέχρι το 11,2% το 2021, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα επιστροφής στο επίπεδο του 2019 πριν από το 2024.

Όσο για τον αριθμό των 59 εκατομμυρίων απειλούμενων θέσεων εργασίας, το MGI εντόπισε τα επαγγέλματα στα οποία η επιστροφή στην ομαλότητα θα διαρκέσει περισσότερο, εξαιτίας για παράδειγμα των μέτρων κοινωνικής απόστασης ή της έκθεσης που τα επαγγέλματα αυτά έχουν στο μεγάλο κοινό, και στάθμισε το σύνολο με βάση το επίπεδο του οικονομικού κινδύνου στους κόλπους του κάθε τομέα.

Το γραφείο εκτιμά πως σχεδόν τα τρία τέταρτα των θέσεων εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης απειλούνται, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το 44% των θέσεων εργασίας του τομέα του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη απειλούνται επίσης και αυτό αντιπροσωπεύει 14,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εξάλλου οι μισές από τις θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνών και της ψυχαγωγίας απειλούνται, από ένα σαφώς μικρότερο σύνολο θέσεων απασχόλησης που αντιστοιχεί σε 1,7 εκατομμύριο.

Ως τελευταίο ανησυχητικό δεδομένο, το γραφείο σημειώνει πως «οι κίνδυνοι που βαραίνουν βραχυπρόθεσμα την απασχόληση συσχετίζονται πολύ με το μορφωτικό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει το υφιστάμενο επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων». Περίπου 80% των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν κατέχουν άνθρωποι που δεν έχουν δίπλωμα ανώτερης εκπαίδευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία πρόεδρος της Ρωσίας

Τα κράτη της Δύσης δεν έστειλαν εκπροσώπους να παρευρεθούν στην τελετή αν και την Γαλλία, εκπροσώπησε ο πρέσβης της στη Ρωσία. Πλέον ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Mπορέλ: Περισσότεροι άμαχοι θα σκοτωθούν σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

«Η επίθεση στην πόλη της Ράφα έχει ωστόσο ξεκινήσει παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Πολιτειών, των κρατών μελών της ΕΕ – όλοι εκλιπαρούν (τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου) να μην επιτεθεί», δήλωσε.
Tajani
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε αποστολή του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν δημοσιοποιείται, αλλά ο στόχος της Ιταλίας είναι να δοθούν όπλα που να επιτρέψουν στο Κίεβο να υπερασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα».
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κινέζος πρόεδρος συναντάται στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του

Το εμπόριο και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει το Reuters.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως επιδιώκει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να βρούμε τους σωστούς τρόπους επίλυσης της κρίσης», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ.