ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση έλαβε χώρα στο Αμβούργο της Γερμανίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Αμβούργο η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο, με τη συμμετοχή στρατού, αστυνομίας και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Αμβούργο η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη συμμετοχή πολιτικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και έμφαση στις νέου τύπου απειλές. Η άσκηση διεξάγεται με τη συνεργασία της Bundeswehr, της αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, ενώ έχουν οργανωθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αριστερές οργανώσεις.

Η τριήμερη άσκηση, με την ονομασία Red Storm Bravo, περιλαμβάνει προσομοιώσεις περιστατικών όπως κατασκοπεία, επιθέσεις με drone, δολιοφθορά και αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού τραυματιών. Το σενάριο αφορά στρατιωτική κρίση στα σύνορα κράτους της Βαλτικής και ενεργοποίηση της διαδικασίας έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ, που θα απαιτούσε τη διέλευση χιλιάδων ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών από τη Γερμανία προς την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.

Μετά την περσινή Red Storm Alpha, η σημερινή άσκηση αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι το Αμβούργο δεν φιλοξενεί πλέον πολεμικά πλοία ή τεθωρακισμένα, παραμένει σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ, κυρίως λόγω του λιμανιού του. Το λιμάνι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βασικό σημείο μεταφόρτωσης στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού προς ανατολικά. Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 500 στελέχη από διάφορες υπηρεσίες, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Διοίκησης Αμβούργου, Κουρτ Λέοναρντς, στο περιοδικό Der Spiegel, «θέλουμε να συνδέσουμε φορείς που σχετίζονται με την ασφάλεια. Είναι ο μόνος τρόπος να καταστούμε ικανοί να αμυνθούμε σε εθνικό επίπεδο. Είναι το σενάριο που θέτει όλα τα σενάρια».

Η ενίσχυση του ρόλου των λιμανιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Γερμανία έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα λιμάνια αποτελούν πλέον κομβικά σημεία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, με τερματικούς LNG και πράσινο υδρογόνο. Ο Φλόριαν Κάιζενγκερ, επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Διαχείρισης Γερμανικών Λιμένων, υπογράμμισε ότι τα γερμανικά λιμάνια χρήζουν ενίσχυσης σε θέματα ασφαλείας, όπως ενισχυμένα τείχη, κατάλληλες αποβάθρες για βαριά φορτία, κυβερνοασφάλεια και άμυνα κατά drones. «Βρισκόμαστε ήδη σε έναν σιωπηλό πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής Λέοναρντς επισήμανε ότι η άμυνα έναντι drones έχει γίνει κεντρικό ζήτημα, καθώς φέτος έχουν εντοπιστεί επανειλημμένα drones πάνω από γερμανικά στρατόπεδα. Η νομοθεσία επιτρέπει στην Bundeswehr να καταρρίπτει drones μόνο πάνω από στρατιωτικό έδαφος, αλλά η ταχύτητα των drones συχνά δυσχεραίνει την αντίδραση. Ως εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται τα δίχτυα και οι συσκευές παρεμβολής ραδιοσημάτων, με σχετική εκπαίδευση να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Red Storm Bravo.

Η επιλογή να διεξαχθεί η άσκηση δημόσια και όχι εντός στρατοπέδου έγινε σκόπιμα, ώστε «να δείξουμε ότι κάτι συμβαίνει εδώ», σύμφωνα με τον Λέοναρντς. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική άσκηση, με κινητοποιήσεις και συνθήματα όπως «Κάτω το ΝΑΤΟ» και «Καμία πολεμική άσκηση στην πόλη μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Αριστεράς στο Βερολίνο με το οργανωμένο έγκλημα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Ίσα Ρέμο, αρχηγού διαβόητης συμμορίας, στο πάρτι νίκης της Αριστεράς στο Βερολίνο, με το κόμμα να δηλώνει πως δεν ελέγχουν τους καλεσμένους.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος αρχηγός της Στρατιωτικής Διοίκησης ΝΑΤΟ ο Κάρστεν Μπρόιερ

Ο στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ, αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, εξελέγη νέος επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. Θα διαδεχθεί τον Ιταλό ναύαρχο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε το ερχόμενο καλοκαίρι.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνδέονται με επίθεση drone κοντά σε βάση της Κάτω Σαξονίας

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά αν τμήματα drone που βρέθηκαν στη Βάση Βούνστορφ συνδέονται με απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας, θεωρώντας πιθανή ρωσική εμπλοκή. Έχουν ταυτοποιηθεί δύο ύποπτοι.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύλληψη Ιρακινού για τρομοκρατία, σχεδίαζε επιθέσεις

Συνελήφθη στο Βρανδεμβούργο Ιρακινός που κατηγορείται για υποστήριξη του ISIS και προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης σε εκκλησία στη Βρέμη. Είχε προμηθευτεί όπλο και στρατολογήσει συνεργό, σύμφωνα με την Εισαγγελία.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοουκρανή επιχειρηματίας κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας

Στον Ιλόνα Β., Γερμανοουκρανή επιχειρηματία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, καθώς φέρεται να διοχέτευε ευαίσθητες πληροφορίες σε Ρώσο διπλωμάτη και να συγκέντρωνε στοιχεία για πολιτικές εκδηλώσεις στη Γερμανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία εξοπλίζεται υπερβολικά για τον πόλεμο κατά του Κιέβου

Ο Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι η Ρωσία παράγει περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποθέματα για μελλοντικές συγκρούσεις. Λιγότεροι πύραυλοι χρησιμοποιούνται στο ουκρανικό μέτωπο.