Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία ΕΚΤ - Κεντρικής Τράπεζα Βουλγαρίας για swap line

Συμφωνία για γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap lines) υπεγράφη μεταξύ της ΕΚΤ καιτης Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας για ενίσχυση της ρευστότητας σε ευρώ.

Σε συμφωνία για γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap lines) για δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας θα είναι σε θέση να δανειστεί έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για τα βουλγαρικά λέβα, με μέγιστη διάρκεια, για κάθε πράξη, τους τρεις μήνες. Η γραμμή θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει ανάγκη και θα δημιουργηθεί ως πρόσθετη προφύλαξη λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19.

Τη συμφωνία μεταξύ της ΕΚΤ και της BNB για τη διασφάλιση της ρευστότητας του ευρώ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Οι τράπεζες αντέχουν αλλά χρειάζεται ετοιμότητα για στήριξη

Τα σενάρια επιβάρυνσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από την κρίση «μέτρησε» η ΕΚΤ και διαπιστώνει ότι τα κεφάλαιά τους είναι επαρκή. Απαγόρευση διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.