ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

ΗΠΑ: Προσφυγή κατά ανάπτυξης της Εθνοφρουράς στο Σικάγο

Το Ιλινόι και το Σικάγο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της ανάπτυξης στρατιωτικών της Εθνοφρουράς από τη διοίκηση Τραμπ στην πόλη, τονίζοντας πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να ζουν υπό στρατιωτική απειλή λόγω πολιτικών αντιπαθειών.

Η πολιτεία του Ιλινόι και η δημοτική αρχή του Σικάγο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ενάντια στην ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτικών της Εθνοφρουράς στην πόλη, μετά από απόφαση της διοίκησης Τραμπ. Η κίνηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της προσωρινής αναστολής ανάλογης ανάπτυξης στο Πόρτλαντ, όπου επίσης διοικεί Δημοκρατική αρχή, έπειτα από παρέμβαση της δικαιοσύνης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στις προσφυγές τους, οι αρχές του Ιλινόι και του Σικάγο τονίζουν ότι «οι Αμερικανοί, όπου κι αν διαμένουν, δεν θα πρέπει να ζουν υπό την απειλή μιας κατοχής από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και κυρίως όχι απλά επειδή η πόλη ή η πολιτεία τους έχει χάσει την εύνοια του προέδρου». Η δημοτική αρχή κατηγορεί την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί ως «πρόσχημα» τις διαδηλώσεις έξω από κέντρο της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) σε προάστιο του Σικάγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, «απέχοντας από το να συμβάλει στη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή του Σικάγο, αυτές οι προκλητικές και αυθαίρετες ενέργειες απειλούν να τη θέσουν σε κίνδυνο προκαλώντας δημόσιες διαμαρτυρίες». Ζητούν από τη δικαιοσύνη να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνάμεων στην πόλη.

Οι αρχές υπενθυμίζουν το περιστατικό της 12ης Σεπτεμβρίου, όταν μετανάστης χωρίς νόμιμα έγγραφα σκοτώθηκε στο Σικάγο από πράκτορες της ICE, μετά την άρνησή του να υποβληθεί σε έλεγχο. Το γεγονός σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά από μεγάλη επιχείρηση στην πολιτεία με την ονομασία "Midway blitz".

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα για την αποστολή 300 μελών της Εθνοφρουράς στο Σικάγο, με στόχο την «προστασία των ομοσπονδιακών πρακτόρων και της δημόσιας περιουσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ενόπλου σε γήπεδο γκολφ του Τραμπ πριν επίσκεψη Μπάιντεν

Ένοπλος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή σε γήπεδο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στην Καλιφόρνια, λίγο πριν αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου, καθώς κινήθηκε ύποπτα και φωτογράφιζε μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση πάνω από 4,5% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για συμφωνία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν για το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ μέχρι αύριο. Η τιμή του Brent έπεσε στα 81,85 δολάρια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και στην αποκλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το SPA.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.