Φώτο: Shutterstock

Η Ιταλία φοβάται πιθανούς ελέγχους από τρόικα

Πάση θυσία η κυβέρνηση Κόντε θέλει να αποφύγει βοήθεια από τον ΕΜΣ φοβούμενη πιθανή τρόικα. Η σχέση δημόσιου χρέους και ΑΕΠ πρόκειται να αγγίξει το 155%, με άνοδο κατά 23%.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε μήνυμα χθες για τα 75 χρόνια από τη πτώση του φασισμού ευχήθηκε οι αρχές και αξίες, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ιταλίας και επικράτησαν στην μεταπολεμική περίοδο, να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τώρα ως κύριο σημείο αναφοράς για την έξοδο από την πρωτοφανή αυτή κρίση.

Στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, οι Ιταλοί βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να τραγουδήσουν το πασίγνωστο Bella Ciao, το τραγούδι που έγινε σύμβολο της αντίστασης των παρτιζάνων, το οποίο φέτος αποκτά και μια νέα, ιδιαίτερη σημασία.

Κρατικοποιείται η Alitalia 

Στο μεταξύ, η χώρα προσπαθεί να κατανοήσει τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις τελευταίες, επίσημες προβλέψεις, φέτος η σχέση δημόσιου χρέους και ΑΕΠ πρόκειται να αγγίξει το 155%, με άνοδο κατά 23%. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση Κόντε συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί, για να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο κύριος φόβος, ουσιαστικά, είναι ότι με το χρέος αυτό και τον νέο δανεισμό πάνω από το 10% του ΑΕΠ, η τρόικα μπορεί να χτυπήσει σύντομα την πόρτα.

Ο Τζουζέπε Κόντε τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες και να στέλνει μηνύματα στην κοινή γνώμη του ευρωπαϊκού βορρά. Η Ρώμη επιμένει να δοθεί άμεσα ουσιαστική υπόσταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ει δυνατόν, τα χρήματα που θα προσφέρει στις χώρες-μέλη να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Να μην πρέπει δηλαδή να επιστραφούν, διότι πρόκειται για μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι, ανακοίνωσε ότι η Alitalia θα κρατικοποιηθεί -πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο- τουλάχιστο μέχρι να βρεθούν ενδεχόμενοι, νέοι αγοραστές.

Πηγή: DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναπνοή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν υποστηρίζεται μηχανικά και δεν είναι στην εντατική

Ο Αλμπέρτο Τζανγκρίλο υπογράμμισε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μείνει για κάποιες ημέρες στο Σαν Ραφαέλε και παραδέχθηκε ότι κοπίασε αρκετά για να καταφέρει να τον πείσει ότι ήταν ανάγκη να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 1.397 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία και 10 νεκροί

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, διαγνώστηκε θετική στον ιό και η νέα σύντροφος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μάρτα Φασίνα, βουλευτίνα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Εκτός από τον «Καβαλιέρε», θετικά στην covid-19 είναι και δύο από τα πέντε παιδιά του.