Φώτο: Pixabay

Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ την προσάρτηση εδαφών της Δ. Όχθης

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους.

Η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της κοιλάδας του Ιορδάνη περιλαμβάνεται στο «όραμα» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα διευκολύνει την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή, αν και το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Έπειτα από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα ασκεί την «κυριαρχία» της στους «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως αναφέρονται στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

«Όπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, τις οποίες ‘το όραμα’ θεωρεί ότι αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό θα γίνει «σε ένα πλαίσιο στο οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους στη βάση των γραμμών που παρουσιάζονται στο Όραμα του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: «Σκανδαλώδης» η απόφαση να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν

Tο Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ο Πομπέο για να συζητήσει τα σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

Πέρα από το σχέδιο αυτό ο Πομπέο αναμένεται να αναφερθεί στο Ιράν, τον βασικό εχθρό του Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται ότι έχει αυξήσει τα πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.