Φώτο: Shutterstock

Επιβεβαιώνει τη θετική δράση του Remdesivir ο Αν. Φαούτσι

«Σημαντική και θετική» χαρακτήρισε τη συμβολή της ρεμδεσιβίρης στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας από τον κορονοϊό, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορονοϊού, σε μια κλινική μελέτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ρεμδεσιβίρη είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα» στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών», και αυτό αποδεικνύει ότι «ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό», εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας Gilead Sciences με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η μελέτη που έγινε στην Κίνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet, «δεν ήταν επαρκής», είπε ο Φάουτσι. Η μελέτη εκείνη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη δεν είχε σημαντική επίδραση στη θεραπεία της Covid-19.

Λίγο νωρίτερα, ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως απέφυγε να εκφράσει άποψη.

«Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, επειδή δεν έχω διαβάσει αυτές τις δημοσιεύσεις λεπτομερώς», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες φορές χρειάζονται αρκετές δημοσιεύσεις μέχρι να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα κάποιου φαρμάκου.

«Σίγουρα, έχουμε τις τυχαιοποιημένες δοκιμές σε εξέλιξη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, αυτές τις "Δοκιμές αλληλεγγύης" με τον ΠΟΥ. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε πολλές από αυτές τις δοκιμές. Για αυτό πιστεύω ότι θα παρουσιαστούν πολλά περισσότερα δεδομένα. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτό το φάρμακο και άλλα να αποδειχτούν χρήσιμα στη θεραπεία της Covid-19», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την Covid-19 υποσχέθηκε ο Τραμπ

Η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θα νικήσουμε τον ιό» είπε ο Τραμπ.