ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
ΕΚΤ
Φωτο: Shutterstock

Θα αγοράσουμε όσα ομόλογα χρειαστεί, διαβεβαιώνει τώρα η ΕΚΤ

Μείωση του επιτοκίου για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών και δημιουργία νέου προγράμματος για παροχή φθηνών δανείων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Μία ακόμη ισχυρή απόδειξη ότι εννοεί το «ό,τι χρειαστεί» για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καταφθάνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχωρά κατ’ αρχήν σε δύο νέες κινήσεις – κλειδιά. 

Πρώτη κίνηση η μείωση του επιτοκίου για τα προγράμματα (TLTRO III) μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών και δεύτερη η δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό τον τίτλο Pandemc Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTROs), με άμεσο στόχο να στηρίξει τη ρευστότητα του συστήματος και να δώσει νέα όπλα στις τράπεζες προκειμένου να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Παράλληλα η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2020, με τακτικές παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων προκειμένου να μην «εκτοξευθεί» το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ. 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται κανονικά το υπάρχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ενώ παρατείνεται η επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και ωριμάζουν σταδιακά. 

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η τράπεζα δεν προχώρησε σε καμία μεταβολή με το βασικό να παραμένει στο 0%.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ για δασμούς Τραμπ: Πόσο θα κόψουν την ανάπτυξη της Ευρώπης

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι δασμοί Τραμπ και τα αντίμετρα που θα λάβει η Ευρώπη μπορούν να κόψουν έως και μισή μονάδα από την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily οι σχετικές διεργασίες για την τρίτη ανανέωση της θητείας είναι σε προχωρημένο στάδιο, εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ
Αυξανόμενα επιτόκια χρήματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ περιμένουν οι τράπεζες για 2025 - 2027

Μικρές μειώσεις του euribor 3 μηνών προβλέπουν οι τράπεζες. Σε χαμηλότερα πλέον επίπεδα από το «πάγωμα» στο 2,85% που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες για την προστασία των δανειοληπτών.
Τράπεζα υαλοπίνακες κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στόχος για νέα δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2025

Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού η κερδοφορία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τα επιτοκιακά δάνεια.