Φωτο: Shutterstock

Θα αγοράσουμε όσα ομόλογα χρειαστεί, διαβεβαιώνει τώρα η ΕΚΤ

Μείωση του επιτοκίου για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών και δημιουργία νέου προγράμματος για παροχή φθηνών δανείων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Μία ακόμη ισχυρή απόδειξη ότι εννοεί το «ό,τι χρειαστεί» για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καταφθάνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχωρά κατ’ αρχήν σε δύο νέες κινήσεις – κλειδιά. 

Πρώτη κίνηση η μείωση του επιτοκίου για τα προγράμματα (TLTRO III) μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών και δεύτερη η δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό τον τίτλο Pandemc Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTROs), με άμεσο στόχο να στηρίξει τη ρευστότητα του συστήματος και να δώσει νέα όπλα στις τράπεζες προκειμένου να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Παράλληλα η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2020, με τακτικές παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων προκειμένου να μην «εκτοξευθεί» το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ. 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται κανονικά το υπάρχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ενώ παρατείνεται η επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και ωριμάζουν σταδιακά. 

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η τράπεζα δεν προχώρησε σε καμία μεταβολή με το βασικό να παραμένει στο 0%.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πλατφόρμα τύπου Amazon για εκποίηση κόκκινων δανείων σχεδιάζει η ΕΚΤ

Τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη, που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως , ανέρχονται σε πάνω από μισό τρισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και των στεγαστικών.