ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:04
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Έκκληση για ενίσχυση ελέγχου στα ελαφρά και μικρά όπλα παγκοσμίως

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αντενέτζι Έμπο τόνισε την ανάγκη διεθνούς δράσης για τον περιορισμό των ελαφρών όπλων, ενώ η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την προεδρία της Σιέρα Λεόνε, ο Αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Αφοπλισμού, Αντενέτζι Έμπο, ενημέρωσε τα μέλη για την τρέχουσα κατάσταση στα ελαφρά και μικρά όπλα (SALW).

Ο κ. Έμπο επισήμανε ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων δύο ετών στον έλεγχο των SALW, πάνω από ένα δισεκατομμύριο πυροβόλα όπλα παραμένουν σε κυκλοφορία διεθνώς. Όπως ανέφερε, αυτή η πραγματικότητα ενισχύει τη βία, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ η κακή χρήση των όπλων αυτών οδηγεί σε αύξηση θανάτων αμάχων και έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τους μηχανισμούς του Οργανισμού. Τόνισε επίσης την ανάγκη ανακατανομής των στρατιωτικών δαπανών με στόχο την οικοδόμηση ειρήνης και βιώσιμης ασφάλειας.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αγγελική Μπαλτά, υπογράμμισε ότι η εκτροπή, η παράνομη διακίνηση και η κακή χρήση των SALW εξακολουθούν να τροφοδοτούν βίαιες, εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό, όπως σημείωσε, υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η κ. Μπαλτά τόνισε τη σημασία να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των σύγχρονων τεχνολογιών στα ελαφρά και μικρά όπλα κατά τον σχεδιασμό των εντολών των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει τον ρόλο των SALW στις σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, μέσα από τα ψηφίσματα και τις συζητήσεις του, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εργασίας για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις (CAAC).

Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη Ελέγχου Ελαφρών και Μικρών Όπλων των Δυτικών Βαλκανίων», αναδεικνύοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανανέωση εντολής UNSMIL στη Λιβύη – Στήριξη από Ελλάδα για σταθερότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε ομόφωνα την εντολή της αντικατασταλτικής αποστολής στη Λιβύη έως τον Οκτώβριο 2026, δίνοντας έμφαση στη στήριξη πολιτικής λύσης και στην ενίσχυση της παρουσίας σε όλη τη χώρα.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ελλάδα: Ειρήνη και ασφάλεια συνδέονται με την ισότητα των φύλων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε το θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» για τα 25 χρόνια του Ψηφίσματος 1325. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην προώθηση της ισότητας και της βιώσιμης ειρήνης.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Παγιδευμένοι πρόσφυγες ανάμεσα σε συγκρούσεις και κλίμα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη δύσκολη θέση εκατομμυρίων προσφύγων, καλώντας την COP30 να ενισχύσει οικονομικά τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες το 2040 θα φιλοξενούν το 45% των προσφύγων.