ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Βάρκα με μετανάστες
Φώτο: Shutterstock

Έρευνα: Συνεχίζεται η μετανάστευση Ιταλών σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία

Σύμφωνα με έρευνα της Migrantes και Cei, 6,4 εκατ. Ιταλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, με 1,64 εκατ. να έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2024 η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 36,5%. Οι προορισμοί κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Migrantes και της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας (Cei), που παρουσιάστηκε στη Ρώμη, η τάση των Ιταλών να μεταναστεύουν στο εξωτερικό παραμένει έντονη. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού με ιταλικό διαβατήριο ανέρχονται πλέον σε 6,4 εκατομμύρια, ενώ την τελευταία εικοσαετία μετανάστευσαν συνολικά 1.644.000 πολίτες. Την ίδια περίοδο, επέστρεψαν στην Ιταλία 817.000 άτομα.

Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 36,5% στο ποσοστό όσων αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 2023. Οι περισσότεροι Ιταλοί μετανάστες επιλέγουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Ισπανία. Εκτός Ευρώπης, δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία.

Η μετανάστευση της τρίτης χιλιετίας δεν περιορίζεται πλέον στις φτωχότερες περιοχές του ιταλικού Νότου, αλλά αφορά σε σημαντικό βαθμό και τις βορειοανατολικές περιφέρειες της χώρας. Το 72% των Ιταλών που μετανάστευσαν τα τελευταία 20 χρόνια είναι κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι επιλέγουν τη μετανάστευση για ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις ή για να φροντίσουν τα εγγόνια τους.

Επιπλέον, το 20% όσων μετακινήθηκαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία διαθέτει διπλή υπηκοότητα και απέκτησε την ιταλική ιθαγένεια μετά από πολυετή παραμονή στη χώρα. Όπως επισημαίνει το ίδρυμα Migrantes, «η Ιταλία είναι μια χώρα από την οποία πολλοί συνεχίζουν να φεύγουν, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να εκπαιδεύει επιστήμονες και ταλέντα που διακρίνονται διεθνώς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Τέσσερις τραυματίες σε τελεφερίκ με βλάβη στις Άλπεις

Τέσσερις τραυματίες και περίπου 100 αποκλεισμένοι σε τελεφερίκ στη βορειοδυτική Ιταλία, όταν καμπίνα έφτασε με υπερβολική ταχύτητα στον σταθμό. Το περιστατικό έγινε στη Μακουνιάγκα, στις ιταλικές Άλπεις, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ναι στη στρατιωτική στήριξη Ουκρανίας και ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε την παράταση της στρατιωτικής βοήθειας και ανθρωπιστικής αρωγής προς Ουκρανία για το 2026, παρά τις εσωτερικές εντάσεις στη συμμαχία. Η βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρώμη πρωτοστατεί στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 2026

Η Ιταλία θα συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και το 2025, μετά το νέο διάταγμα που υπέγραψε η Μελόνι. Η Λέγκα ζήτησε αλλαγές ώστε να δοθεί έμφαση στη μη στρατιωτική βοήθεια και στον αμυντικό χαρακτήρα των αποστολών.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Απαραίτητη η ενότητα Ευρώπης, Ουκρανίας και ΗΠΑ για τον πόλεμο

Η Τζόρτζια Μελόνι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι και άλλους ηγέτες, τονίζοντας τη σημασία της κοινής γραμμής Ευρώπης-Ουκρανίας-ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου και την πίεση στη Ρωσία να διαπραγματευτεί.