ΓΔ: 2217.78 -1.24% Τζίρος: 15.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:41
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει επίσημα σε συνέντευξη τύπου στην Τουρκία, με φόντο σημαία.

Σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κάποια άλλα καταστήματα. Τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου.

Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, που πραγματοποίησε μετά από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε απόψε, ότι, από το ερχόμενο σαββατοκύριακο, θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αρχή θα γίνει με την παροχή άδειας διάρκειας 4 ωρών στους πολίτες άνω των 65 και κάτω των 20 για να βγουν από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστές ημέρες. Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις σε 7 πόλεις εξαιρουμένων όμως της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κάποια άλλα καταστήματα. Τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου.

«Ο αριθμός των ασθενών μας μειώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν αυξάνεται σημαντικά. Έχουμε συνειδητά κάνει όλα τα βήματα από την πρώτη ημέρα της επιδημίας στη χώρα μας. Λάβαμε κάθε είδους μέτρα με βάση τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κρατήσαμε το ποσοστό θνητότητας πολύ χαμηλό και αποτρέψαμε την εξάπλωση της νόσου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις αποστολές βοήθειας με ιατρικό υλικό που έστειλε η Τουρκία σε άλλες χώρες καθώς και στον επαναπατρισμό τούρκων πολιτών από το εξωτερικό.

«Προσφέραμε βοήθεια σε 57 χώρες και προχωρήσαμε στον επαναπατρισμό σχεδόν 65.000 τούρκων πολιτών στη χώρα μας. Ο αριθμός των ατόμων που έφτασε στην Τουρκία από τις 16 Απριλίου έφτασε τις 29.000. Κρατήσαμε αυτούς τους πολίτες σε καραντίνα, αποτρέψαμε τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας και μετά τους στείλαμε στα σπίτια τους. Βοηθήσαμε και υποστηρίξαμε 57 διαφορετικές χώρες. Τέλος, δώσαμε στη Σομαλία, μεταξύ άλλου ιατρικού υλικού, αναπνευστήρες δικής μας κατασκευής. Στείλαμε ιατρικό υλικό σε πολλές χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Λιβύης και τόνισε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες και ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων μπορεί κάνουμε νέα βήματα».

Σχετικά με τη Λιβύη, είπε ο "πραξικοπηματίας" Χάφταρ έχει αρχίσει να καταρρέει και οι προσπάθειες των χωρών που παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη στον Χάφταρ, δεν θα είναι αρκετές. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα λάβουμε νέα καλά νέα από τη Λιβύη», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Αμφισβητεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση για τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής διοίκησης της Γάζας, η οποία ανακοινώθηκε από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία, και δεν συντονίστηκε με το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προσκαλεί τους Ερντογάν και Σίσι στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, προσκαλώντας τον ως ιδρυτικό μέλος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα. Ο Τραμπ θα προεδρεύει, ενώ συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι Τουρκίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία, διάλογος μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στη Βουλή τόνισε πως η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν τίθεται σε διάλογο με την Τουρκία, απορρίπτοντας κατηγορίες για υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι στις γειτονικές χώρες του Ιράν για επιθέσεις από τις ΗΠΑ

Ανησυχία επικρατεί σε χώρες του Κόλπου, Πακιστάν και Τουρκία για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση και αύξηση μεταναστευτικών ροών λόγω πιθανών ιρανικών αντιποίνων στην περιοχή.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Η Τουρκία καθοριστικός σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα ενόψει της Συνόδου στην Άγκυρα.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία εξετάζει τη χρήση βίας κατά συμμαχίας υπό κουρδική ηγεσία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα για ειρηνική επίλυση στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως η χρήση βίας από τη Δαμασκό είναι πιθανή μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Χαλέπι που οδήγησαν σε τουλάχιστον 23 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.