ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Ουκρανία: Με πυραύλους ATACMS χτυπήθηκαν ρωσικοί στόχοι

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους ATACMS, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική εξέλιξη», ενώ δηλώνει πως θα συνεχιστεί η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πυραύλους ATACMS. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ως «σημαντική εξέλιξη» στην πορεία των επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία δεν είχε γνωστοποιήσει επίσημα τη χρήση των προηγμένων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων κατά στόχων εντός ρωσικού εδάφους. Ο περιορισμός αυτός είχε αρθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιτρέποντας στο Κίεβο να αξιοποιήσει τα συστήματα ATACMS πιο ευέλικτα.

Στην ανακοίνωσή του, το γενικό επιτελείο ανέφερε ότι η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS, θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τα συγκεκριμένα συστήματα παραδόθηκαν στην Ουκρανία το 2023, ωστόσο αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο εντός της ουκρανικής επικράτειας, όπου περίπου το 20% παραμένει υπό ρωσική κατοχή.

Ο Τζο Μπάιντεν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ήρε τους περιορισμούς στη χρήση των πυραύλων τον Νοέμβριο του 2024, μια απόφαση που επικρίθηκε από τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει και αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ, με εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων, υποστηρίζοντας ότι η απόκτησή τους θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Ρωσίας. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης των Τόμαχοκ στην Ουκρανία, τον Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι «δεν σκέφτεται πραγματικά» να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ακτογραμμή Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα

Η ρωσική ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα δέχτηκε επίθεση από ουκρανικούς πυραύλους και drones τη νύχτα, με εκρήξεις και σειρήνες στο Σότσι. Ο δήμαρχος συμβουλεύει τους κατοίκους να αποφύγουν τις παραλίες και να βρουν καταφύγιο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές Ουκρανίας στη νότια Ρωσία: 2 νεκροί, 17 τραυματίες

Επιδρομές με ουκρανικά drone σε Ραστόφ και Μπιέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία άφησαν δύο νεκρούς και 17 τραυματίες. Ρωσικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα προκάλεσαν έναν νεκρό και επτά τραυματίες σύμφωνα με τις αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε ρωσική παραμεθόρια πόλη

Επίθεση ουκρανικών drone στη Μπιέλγκοροντ τραυμάτισε 12 άτομα και προκάλεσε πυρκαγιές σε πολυκατοικίες και πάνω από 15 οχήματα. Στη Ραστόφ στον Ντον, ζημιές σε πολυκατοικία μετά από αεροπορική επιδρομή.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία στηρίζει το Ιράν σε επιθέσεις στις χώρες του Κόλπου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία παρέχει στο Ιράν δορυφορικές εικόνες από τη Μέση Ανατολή, βοηθώντας το στην προετοιμασία και αξιολόγηση πληγμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Αναχαιτίστηκαν πάνω από 400 ουκρανικά drones προς Μόσχα, λέει ο Σαμπιάνιν

Περισσότερα από 400 drones εξαπέλυσαν τη νύχτα οι ουκρανικές δυνάμεις προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας, ο οποίος δήλωσε πως τα περισσότερα καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επιθέσεις σε Ουκρανία-Ρωσία

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περίπου είκοσι τραυματίες σημειώθηκαν από επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία. Ρωσικός πύραυλος στην Οδησσό σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε οκτώ, ανάμεσά τους δύο παιδιά.