ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φωτο: Ο πρόεδος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Credit: Shutterstock

Με τιμές υποδέχθηκε ο Τραμπ τον διάδοχο μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επιδιώκει βελτίωση διεθνούς εικόνας και ενίσχυση δεσμών ΗΠΑ-Σ. Αραβίας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται πρόοδος στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε σήμερα τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί προσπάθεια του Σαουδάραβα ηγέτη να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του και να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, μετά τη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η επίσκεψη, η πρώτη του μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο εδώ και πάνω από επτά χρόνια, συνοδεύτηκε από επίσημη τελετή στον Κήπο των Ρόδων, με στρατιωτική φρουρά, κανονιοβολισμούς και υπερπτήσεις αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στους δεσμούς ασφαλείας, στη συνεργασία στον πυρηνικό τομέα για ειρηνική χρήση, καθώς και σε επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, παρά τις πιέσεις της αμερικανικής πλευράς.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συνάντηση υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, και της Σαουδικής Αραβίας, κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου. Ο Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση αυτής της σχέσης, καθώς οι αντιδράσεις για τη δολοφονία Κασόγκι σταδιακά υποχωρούν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο πρίγκιπας διάδοχος αρνείται ότι διέταξε την επιχείρηση, αλλά αναγνωρίζει την ευθύνη ως ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου.

Η θερμή υποδοχή στον μπιν Σαλμάν αποτελεί ένδειξη επαναφοράς των διμερών σχέσεων, έπειτα από την ένταση που προκάλεσε η υπόθεση Κασόγκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον μπιν Σαλμάν με χειραψία και χαμόγελο στο κόκκινο χαλί, ενώ τιμητική φρουρά του αμερικανικού στρατού και υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πλαισίωσαν την άφιξη. Στη συνέχεια, ο Τραμπ οδήγησε τον καλεσμένο του στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο μπιν Σαλμάν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, θα γευματίσουν μαζί και θα παραστούν σε επίσημο δείπνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να δώσει έμφαση σε δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο τον Μάιο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει δεκάδες στοχευμένα έργα, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν συμφωνίες για αμυντικές πωλήσεις, συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς και επενδύσεις στις αμερικανικές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν F-35 στη Σαουδική Αραβία, με αίτημα για αγορά 48 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών. Αυτή θα είναι η πρώτη πώληση τέτοιου τύπου αεροσκαφών προς τη Σαουδική Αραβία και ενδέχεται να αλλάξει τις στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, όπου μέχρι σήμερα μόνο το Ισραήλ διαθέτει F-35.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Περιμένω επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι σύντομα θα διευρυνθούν οι Συμφωνίες του Αβραάμ και εξέφρασε την ελπίδα η Σαουδική Αραβία να ενταχθεί, σημειώνοντας πως είχε πρόσφατα θετικές συζητήσεις με υποψήφιες χώρες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά άμεση και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «πλήρη και άμεση» αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του σχεδίου του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και ανακοίνωσε στήριξη 5 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά άμεση και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, στο πλαίσιο του σχεδίου του για τη Γάζα, και ανακοίνωσε πως θα δοθούν 5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής, σε συνεδρίαση στις 19 Φεβρουαρίου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πιθανή ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν ως «το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί», ενώ τόνισε τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και την ανάγκη σθεναρής στάσης απέναντι στην Τεχεράνη.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενάντια σε κάθε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης η Ουάσινγκτον

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν στηρίζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και επιθυμεί σταθερότητα, ενώ οι ΗΠΑ απέφυγαν την άμεση κριτική μετά τις ισραηλινές κινήσεις ενίσχυσης ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.