ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
Φώτο: Shutterstock

Βάντεφουλ: Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τόνισε ότι κάθε διαπραγμάτευση για ειρήνη αφορά πρωτίστως την Ουκρανία, ενώ Μπαρό, Στένεργκαρντ και Κάλας επανέλαβαν τη στήριξη της Ευρώπης σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Θετικές χαρακτηρίζονται από τη γερμανική διπλωματία οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Κίεβο και η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε σχετική διαδικασία.

Όπως σημείωσε ο Βάντεφουλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, «όλες οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός, και μάλιστα οποιαδήποτε περαιτέρω ειρηνική εξέλιξη στην Ουκρανία, μπορούν να συζητηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνον με την Ουκρανία».

 Τόνισε επίσης ότι και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέρος στις σχετικές συνομιλίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό επέρριψε ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ο ουκρανικός λαός απορρίπτει κάθε μορφή συνθηκολόγησης. 

Όπως ανέφερε, «ειρήνη δεν μπορεί να είναι η συνθηκολόγηση», ενώ οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την αρχή μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» ειρήνης.

Ο Μπαρό υπογράμμισε ότι στόχος αποτελεί μια βιώσιμη ειρήνη, η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγγυήσεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα επίθεση από τη Ρωσία.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιδεικνύει διάθεση για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε πως «αυτό που εμείς, ως Ευρωπαίοι, υποστηρίζαμε πάντα είναι η μακροχρόνια και δίκαιη ειρήνη και χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό. 

Βεβαίως, για να λειτουργήσει οποιοδήποτε σχέδιο, χρειάζεται να εμπλακούν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι». Η τοποθέτησή της ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο και σημαντική μείωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται το AFP, το νέο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να επανέρχεται σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που είχε θέσει στο παρελθόν η Ρωσία, τις οποίες το Κίεβο έχει απορρίψει ως ισοδύναμες με συνθηκολόγηση. 

Οι ουκρανικές αρχές ενημερώθηκαν για το σχέδιο, χωρίς να είναι σαφές αν έχει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή αν προέρχεται από το περιβάλλον του.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι το αμερικανικό σχέδιο επαναλαμβάνει το ρωσικό αφήγημα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τις κυρώσεις, ειδικά στις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τέσσερα χρόνια πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας

Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και επικρίνει την ΕΕ για ελλιπή διπλωματική δράση και σοβαρές ευθύνες.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ύψωσε την ουκρανική σημαία δίπλα στη δική της ως ένδειξη αλληλεγγύης

Η ουκρανική σημαία κυμάτισε σήμερα δίπλα στην ευρωπαϊκή στην ΕΥΕΔ, παρουσία της Κάγια Κάλας, ενώ το βράδυ φωταγωγήθηκε και το κτίριο της Κομισιόν ως ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν για την επέτειο εισβολής της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Κίεβο για δέκατη φορά από το 2022, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Μαζί με τον Αντόνιο Κόστα και άλλους ηγέτες θα συμμετάσχουν σε τελετή.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Στα πέντε χρόνια η φονικότερη σύγκρουση Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, διανύει το πέμπτο έτος. Οι ανθρώπινες απώλειες παραμένουν αδιευκρίνιστες, λόγω της συνεχιζόμενης βίας και εμπόλεμων συγκρούσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.