ΓΔ: 2039.13 0.17% Τζίρος: 89.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:48:39
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
Φώτο: Shutterstock

Βάντεφουλ: Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τόνισε ότι κάθε διαπραγμάτευση για ειρήνη αφορά πρωτίστως την Ουκρανία, ενώ Μπαρό, Στένεργκαρντ και Κάλας επανέλαβαν τη στήριξη της Ευρώπης σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Θετικές χαρακτηρίζονται από τη γερμανική διπλωματία οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Κίεβο και η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε σχετική διαδικασία.

Όπως σημείωσε ο Βάντεφουλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, «όλες οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός, και μάλιστα οποιαδήποτε περαιτέρω ειρηνική εξέλιξη στην Ουκρανία, μπορούν να συζητηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνον με την Ουκρανία».

 Τόνισε επίσης ότι και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέρος στις σχετικές συνομιλίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό επέρριψε ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ο ουκρανικός λαός απορρίπτει κάθε μορφή συνθηκολόγησης. 

Όπως ανέφερε, «ειρήνη δεν μπορεί να είναι η συνθηκολόγηση», ενώ οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την αρχή μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» ειρήνης.

Ο Μπαρό υπογράμμισε ότι στόχος αποτελεί μια βιώσιμη ειρήνη, η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγγυήσεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα επίθεση από τη Ρωσία.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιδεικνύει διάθεση για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε πως «αυτό που εμείς, ως Ευρωπαίοι, υποστηρίζαμε πάντα είναι η μακροχρόνια και δίκαιη ειρήνη και χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό. 

Βεβαίως, για να λειτουργήσει οποιοδήποτε σχέδιο, χρειάζεται να εμπλακούν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι». Η τοποθέτησή της ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο και σημαντική μείωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται το AFP, το νέο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να επανέρχεται σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που είχε θέσει στο παρελθόν η Ρωσία, τις οποίες το Κίεβο έχει απορρίψει ως ισοδύναμες με συνθηκολόγηση. 

Οι ουκρανικές αρχές ενημερώθηκαν για το σχέδιο, χωρίς να είναι σαφές αν έχει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή αν προέρχεται από το περιβάλλον του.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι το αμερικανικό σχέδιο επαναλαμβάνει το ρωσικό αφήγημα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τις κυρώσεις, ειδικά στις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Καμία ειρηνευτική πρόταση για Ουκρανία χωρίς συμμετοχή Κιέβου και ΕΕ

Η Κάγια Κάλας τονίζει ότι κάθε σχέδιο τερματισμού του πολέμου απαιτεί τη συμμετοχή Ουκρανίας και ΕΕ. Αντίστοιχες θέσεις εκφράζουν Σικόρσκι και Αλμπάρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαβούλευσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κακλαμάνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης-Ζελένσκι στη Βουλή: Ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως αν η Δύση είχε αντιδράσει σωστά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ίσως να μην είχε υπάρξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε στήριξη στον ουκρανικό λαό και ευχήθηκε σταθερή ειρήνη βάσει Διεθνούς Δικαίου.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται τη Μαδρίτη την Τρίτη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται τη Μαδρίτη στις 18 Νοεμβρίου για συνάντηση με τους προέδρους των δύο σωμάτων του ισπανικού Κοινοβουλίου. Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Παρίσι. Λεπτομέρειες για τη Μαδρίτη δεν έχουν ανακοινωθεί.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μερτς-Ζελένσκι: Έμφαση στη μάχη κατά της διαφθοράς

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε από τον Ζελένσκι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς, ενώ συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας για την ειρήνη και στην αύξηση πίεσης στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες προσφέρουν 500 εκατ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες μαζί με την Ισλανδία διαθέτουν 500 εκατ. δολάρια για αγορά αμερικανικών όπλων προς στήριξη της Ουκρανίας, μέσω προγράμματος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και NATO τον Ιούλιο.