ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΒΟΕ
Φώτο: Shutterstock

Ύφεση 25% της βρετανικής οικονομίας στο β' τρίμηνο προβλέπει η Bank of England

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας για την οικονομία της χώρας που αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας το β' εξάμηνο δεν θα φτάσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Σε μα από τις δυσκολότερες καταστάσεις της ιστορίας αναμένεται να βρεθεί η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που γονατίζει υπό το βάρος του lockdown με την Bank of England να κάνει λόγο πως αναμένεται ύφεση 25% στο β' τρίμηνο.

Στη συνεδρίαση του Μαΐου η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Bank of England συμφώνησε να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,1% και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 645 δισ. στερλίνες. Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο σε νέο χαμηλό και ξεκίνησε εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο ενός ευρέως προγράμματος νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων για να προστατευτεί η οικονομία από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την Bank of England είναι επίσης εξαιρετικά αβέβαιες οι προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνοντας πως οι τελευταίες της προβλέψεις αποτελούν περισσότερο μια απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί με βάση τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, παρά μια σταθερή πρόβλεψη. Σημειώνει επίσης οτι αναμένεται η οικονομία να συρρικνωθεί 9% σε σχέση με το τρέχον επίπεδο του 4% ενώ και ο πληθωρισμός θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Στο β' εξάμηνο του έτους αναμένεται να υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη, καθώς θα ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις με τους πολίτες να επιστρέφουν στις εργασίες τους, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ανακτηθεί η ζημιά μέχρι την επόμενη χρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Σαράντα χώρες εξετάζουν λύσεις για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ

Περίπου 40 χώρες συντονίζονται για να επαναλειτουργήσει το Στενό του Χορμούζ, καθώς η Βρετανία κατηγορεί το Ιράν ότι κρατά «όμηρο την παγκόσμια οικονομία». Ηγετικό ρόλο στη συζήτηση έχει η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη 35 χωρών υπό τη Βρετανία για την ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ

Στις 2 μμ ξεκινά τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει η Βρετανία για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, με συμμετοχή και της Ελλάδας. Στόχος η διπλωματική επίλυση του ζητήματος και η μείωση των επιπτώσεων στην οικονομία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Συνομιλίες με 35 χώρες για την επαναλειτουργία του Στενού του Χορμούζ

Η Βρετανία φιλοξενεί σήμερα τηλεδιάσκεψη με 35 χώρες για τη δημιουργία συνασπισμού που θα εξετάσει τρόπους επαναλειτουργίας του Στενού του Χορμούζ, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ πως άλλες χώρες πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλειά του.
Γάμος στην Κύπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Φίλιπς, γιος της πριγκίπισσας Άννας, παντρεύεται τη Χάριετ Σπέρλινγκ

Ο Πίτερ Φίλιπς, εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, και η νοσηλεύτρια Χάριετ Σπέρλινγκ παντρεύονται στις 6 Ιουνίου σε στενό κύκλο, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Κεμπλ. Παρόντες θα είναι μέλη της οικογένειας.