ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άγνωστο παραμένει το πραγματικό κόστος ενός «άτακτου» Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ με δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να στοιχίσει ένα «άτακτο» Brexit και τόνισε πως εργάζονται για συμφωνία με την ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ επιβεβαίωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δεν πιστεύει πως «κάποιος γνωρίζει πραγματικά» πόσο θα στοίχιζε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ένα άτακτο Brexit, κάτι που παραμένει για εκείνον «μια πιθανότητα».

Ένα τέτοιο σενάριο «δεν είναι το αγαπημένο σενάριό μας» και «εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» υποστήριξε ο Τζαβίντ.

Παρά τον νόμο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο με τον οποίο απαγορεύεται στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και προβλέπει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε, σε αυτήν την περίπτωση, να ζητήσει μια αναβολή από τις Βρυξέλλες, o Τζαβίντ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αναβολή» του Brexit.

«Η πρόθεση του νόμου είναι σαφής και κατέστησε δυσκολότερο για την κυβέρνηση να πετύχει τη συμφωνία που επιθυμούμε» διαβεβαιώνει ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας: «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο».

Οι επιχειρήσεις «θέλουν να γνωρίζουν εάν η αβεβαιότητα θα τερματιστεί» συνέχισε ο Σατζίντ Τζαβίντ. «Υπάρχει μια πιθανότητα για το «no deal», για αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς» για αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ερωτηθείς από το BBC σχετικά με τον αντίκτυπο που αναμένουν οι βρετανικές αρχές και θα μπορούσε να ανέλθει στις 30 δισεκατομμύρια λίρες στα δημοσιονομικά της Βρετανίας κάθε χρόνο, ο Τζαβίντ απάντησε:

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει μια πραγματική, ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, (όμως) δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν δύσκολη».

Συγκεκριμένα, «εάν έχετε εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, θα υπάρχει αντίκτυπος» συνέχισε, εκτιμώντας, εντούτοις, ότι θα υπάρξει σε αυτήν την περίπτωση «μια σημαντική οικονομική απάντηση».

«Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, θα είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε ο Τζαβίντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αποκαταστάθηκε σήμερα το μεσημέρι η οδική κυκλοφορία στο Ντόβερ

Ο περιφερειάρχης της περιοχής Ο-ντε-Φρανς στην Γαλλία, δέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση μίας ώρας μέχρι το ενισχυμένο προσωπικό να λάβει θέσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες αν αυτή η καθυστέρηση ευθύνεται πραγματικά για το χάος που δημιουργήθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.