ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Η σημαία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κυματίζει μπροστά από συννεφιασμένο ουρανό.

Η Βοσνία απαγόρευσε την επίσκεψη του Ούγγρου ΥΠΕΞ στη Σερβική Δημοκρατία

Ο Βόσνιος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε άδεια στον Ούγγρο ΥΠΕΞ να φτάσει με στρατιωτικό αεροσκάφος στη Μπάνια Λούκα, καθώς δεν υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση, ενώ κατηγόρησε Ορμπάν και Σιγιάρτο για στήριξη στον Ντόντικ.

Ο Βόσνιος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, να ταξιδέψει με στρατιωτικό αεροσκάφος στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο υπουργός Ζούκαν Χέλεζ ανέφερε μέσω Facebook ότι δεν υπήρξε σαφής αιτιολόγηση από την ουγγρική κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη πτήση. Τόνισε πως τόσο ο Σιγιάρτο όσο και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον Μίλοραντ Ντόντικ, πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, σε ενέργειες που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την κυριαρχία και τη συνοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Ντόντικ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, μετά από καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έξι χρόνια, λόγω μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του διεθνούς απεσταλμένου που επιβλέπει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον.

Παρά τη μακροχρόνια παραμονή του στην εξουσία, ο Ντόντικ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης εξαιτίας της σύγκρουσής του με τον Κρίστιαν Σμιτ, κορυφαίο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, ο Ντόντικ συναντήθηκε με τον Όρμπαν, στην πρώτη του επίσημη έξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Σε ανάρτησή του στο X, ο Ντόντικ χαρακτήρισε την απαγόρευση άσκησης πολιτικών αξιωμάτων ως "αντισυνταγματική απόφαση" που στοχεύει στη δυσφήμιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ο Χέλεζ, υπεύθυνος για την έγκριση πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, σημείωσε ότι αποτελεί "καθήκον του, ως υπουργός Άμυνας, να τηρεί τη συνταγματική τάξη και τον νόμο". Εξήγησε πως δεν ενέκρινε την πτήση μέχρι να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και σεβασμός προς το κράτος.

Ο Σιγιάρτο ταξίδεψε τελικά στο Βελιγράδι, όπου ανακοίνωσε συμφωνία για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου προς τη Σερβία. Το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας αντιμετωπίζει κίνδυνο διακοπής λειτουργίας λόγω αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με τη ρωσική ιδιοκτησία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε ότι το διυλιστήριο της NIS, ρωσικής ιδιοκτησίας, θα αναγκαστεί να κλείσει εντός τεσσάρων ημερών αν δεν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων ενόψει χειμώνα. Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οδήγησαν και τη γειτονική Κροατία να σταματήσει την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται σύγχρονη «μηχανή» αντιμετώπισης προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η δημιουργία του θόλου προστασίας και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα σηματοδοτεί νέα εποχή και δυναμική απάντηση σε κάθε πρόκληση, ενταγμένη στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
drone μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανικό μαχητικό κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο

Ρουμανικό F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας, 12 χλμ. βορειοανατολικά της Σουλίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Είναι το τρίτο ανάλογο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχαριστίες Σαουδάραβα Υπουργού Άμυνας στον Ν. Δένδια για τους Patriot

Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της με συστοιχία Patriot και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις ασφάλειας στην περιοχή.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνική πυροβολαρχία Patriot κατέρριψε δεύτερο drone από την Υεμένη

Η ελληνική πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψε επιτυχώς δύο UAV προερχόμενα από την Υεμένη στη Γιανμπού, σήμερα Σάββατο, στις 11:10 και 17:05, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.