Ο Βόσνιος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, να ταξιδέψει με στρατιωτικό αεροσκάφος στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο υπουργός Ζούκαν Χέλεζ ανέφερε μέσω Facebook ότι δεν υπήρξε σαφής αιτιολόγηση από την ουγγρική κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη πτήση. Τόνισε πως τόσο ο Σιγιάρτο όσο και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον Μίλοραντ Ντόντικ, πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, σε ενέργειες που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την κυριαρχία και τη συνοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο Ντόντικ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, μετά από καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έξι χρόνια, λόγω μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του διεθνούς απεσταλμένου που επιβλέπει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον.
Παρά τη μακροχρόνια παραμονή του στην εξουσία, ο Ντόντικ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης εξαιτίας της σύγκρουσής του με τον Κρίστιαν Σμιτ, κορυφαίο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, ο Ντόντικ συναντήθηκε με τον Όρμπαν, στην πρώτη του επίσημη έξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Σε ανάρτησή του στο X, ο Ντόντικ χαρακτήρισε την απαγόρευση άσκησης πολιτικών αξιωμάτων ως "αντισυνταγματική απόφαση" που στοχεύει στη δυσφήμιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
Ο Χέλεζ, υπεύθυνος για την έγκριση πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, σημείωσε ότι αποτελεί "καθήκον του, ως υπουργός Άμυνας, να τηρεί τη συνταγματική τάξη και τον νόμο". Εξήγησε πως δεν ενέκρινε την πτήση μέχρι να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και σεβασμός προς το κράτος.
Ο Σιγιάρτο ταξίδεψε τελικά στο Βελιγράδι, όπου ανακοίνωσε συμφωνία για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου προς τη Σερβία. Το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας αντιμετωπίζει κίνδυνο διακοπής λειτουργίας λόγω αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με τη ρωσική ιδιοκτησία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε ότι το διυλιστήριο της NIS, ρωσικής ιδιοκτησίας, θα αναγκαστεί να κλείσει εντός τεσσάρων ημερών αν δεν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων ενόψει χειμώνα. Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οδήγησαν και τη γειτονική Κροατία να σταματήσει την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο.