ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ράντκλιφ Κάμερα Οξφόρδης
Φώτο: Shutterstock

Καταδίκη ερήμην της βρετανίδας βουλευτού Τ. Σιντίκ για υπόθεση οικοπέδου

Η Τούλιπ Σιντίκ καταδικάστηκε ερήμην σε διετή φυλάκιση στο Μπανγκλαντές για υπόθεση παράνομης εκχώρησης οικοπέδου, ενώ βαρύτερες ποινές επιβλήθηκαν στη Σέιχ Χασίνα και τη Ρεχάνα.

Σε διετή ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε ερήμην η Βρετανίδα βουλευτής και πρώην υφυπουργός Τούλιπ Σιντίκ από δικαστήριο του Μπανγκλαντές, σύμφωνα με δηλώσεις εισαγγελέων. Η υπόθεση αφορά υποτιθέμενη παράνομη εκχώρηση οικοπέδου στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Μαζί της καταδικάστηκαν ερήμην η πρώην πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, η οποία είναι θεία της Σιντίκ, σε πενταετή ποινή φυλάκισης, και η αδελφή της, Ρεχάνα, σε επταετή ποινή. Σε όλες επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 700 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής του προβλέπεται επιπλέον εξάμηνη φυλάκιση.

Η Σιντίκ είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση της υφυπουργού Οικονομικών, έπειτα από έντονη κριτική για τους οικογενειακούς δεσμούς της με την πρωθυπουργό και τις κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες έχει στο παρελθόν απορρίψει ως «λάσπη με πολιτικά κίνητρα».

Αντιδρώντας στη δικαστική απόφαση, η Σιντίκ, που παραμένει βουλευτής, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «εσφαλμένη και φαιδρή», σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα αυτής της παρωδίας δίκης είναι τόσο αναμενόμενο όσο και αδικαιολόγητο», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Βρετανία δεν έχει συνάψει συνθήκη έκδοσης με το Μπανγκλαντές, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την υπόθεση. Εκπρόσωποι της Χασίνα δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού από διεθνή μέσα.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι το οικόπεδο έκτασης 1.264 τ.μ. παραχωρήθηκε παράνομα μέσω πολιτικής επιρροής και συνωμοσίας με ανώτερους αξιωματούχους, κατά την πρωθυπουργία της Χασίνα. Το συγκεκριμένο ακίνητο προοριζόταν για τη δημιουργία νέας κοινότητας, με στόχο την αποσυμφόρηση της Ντάκα λόγω υπερπληθυσμού και στεγαστικού προβλήματος.

Συνολικά, 14 ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πενταετή κάθειρξη για την ίδια υπόθεση. Η Χασίνα, η οποία διέφυγε στην Ινδία τον Αύγουστο του 2024 εν μέσω εξέγερσης, καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο για καταστολή διαδηλώσεων και συνολικά σε 21 έτη κάθειρξης για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί νέα αστυνομική υπηρεσία τύπου FBI

Η Βρετανία ανακοινώνει τη δημιουργία της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, ενός «βρετανικού FBI», για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, με τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην αστυνόμευση από το 1829.
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απαγορεύτηκε ακροδεξιά βρετανική συγκέντρωση κατά μετανάστευσης

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση Βρετανών ακροδεξιών κατά της μετανάστευσης στη βόρεια Γαλλία, λόγω φόβων για ταραχές και δράσεις εκφοβισμού μεταναστών από ομάδες όπως η Raise the Colours.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.