ΓΔ: 2108.02 0.16% Τζίρος: 64.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:14:41
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρώπη
Φώτο: Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Credits: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ βρίσκει ότι η Raiffeisen-Holding έχει επαρκή κεφάλαια μετά τον έλεγχο

Η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της AQR στη Raiffeisen-Holding NÖ-Wien, με τον CET1 να διαμορφώνεται στο 19,46% και χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) της Raiffeisen-Holding Niederösterreich-Wien. 

Η τράπεζα εντάχθηκε στον άμεσο εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2025, καθώς το ενεργητικό της ξεπερνά το όριο των 30 δισ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στις «σημαντικές» τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η AQR αποτελεί βασικό εργαλείο των εποπτών για τον έλεγχο της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, την ενίσχυση της διαφάνειας και την αξιολόγηση της επάρκειας των κεφαλαίων τους. 

Τα ευρήματα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης SREP, όπου εξετάζεται συνολικά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κάθε τράπεζα.

Στην περίπτωση της Raiffeisen-Holding Niederösterreich-Wien, ο έλεγχος επικεντρώθηκε στον πιστωτικό κίνδυνο, καλύπτοντας τόσο τα εταιρικά όσο και τα λιανικά δανειακά χαρτοφυλάκια.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η τράπεζα δεν εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα, καθώς ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) παραμένει πάνω από το εποπτικό όριο του 8%.

Πιο συγκεκριμένα, ο CET1 της τράπεζας από 22,13% μειώθηκε κατά 267 μονάδες βάσης μετά τον έλεγχο, διαμορφούμενος στο 19,46%, επίπεδο που θεωρείται ισχυρό και επαρκές.

Η τράπεζα συναίνεσε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ενώ η ΕΚΤ αναμένει πλέον να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες βάσει των συμπερασμάτων της AQR.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στεγαστικό δάνειο υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στα νέα στεγαστικά δάνεια με 94.500 χορηγήσεις και χαμηλότερα επιτόκια

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων τα τελευταία τρία χρόνια, με 94.500 δάνεια από το 2023 ως τον Οκτώβριο 2025 και έντονη συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» και την επέκτασή του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρόοδος στη μείωση «κόκκινων δανείων», αλλά υστέρηση στις χορηγήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τα «κόκκινα δάνεια» και εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά στις χορηγήσεις δανείων.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Διατηρεί σταθερές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών για 2026

Η ΕΚΤ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης SREP, δείχνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ισχυρές σε κεφάλαιο, ρευστότητα και κερδοφορία, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.