ΓΔ: 2108.3 0.17% Τζίρος: 260.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καταγραφή σεισμού όργανο
Σεισμογράφος καταγράφει την ένταση σεισμικής δόνησης σε πραγματικό χρόνο.

Η Ιαπωνία ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία προκάλεσε μικρά τσουνάμι ως 70 εκ. με τραυματισμούς και εκκενώσεις. Οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι λίγες ώρες αργότερα, ενώ αρκετοί κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία τη Δευτέρα, προκαλώντας παλιρροϊκά κύματα ύψους έως 70 εκατοστών. Η προειδοποίηση για τσουνάμι, που είχε εκδοθεί αμέσως μετά τον σεισμό, ήρθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη Μισάουα, στις ακτές του Ειρηνικού, με εστιακό βάθος 53 χιλιομέτρων. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) είχε προειδοποιήσει για κύματα τσουνάμι που θα μπορούσαν να φτάσουν τα τρία μέτρα. Το πρώτο κύμα, ύψους 40 εκατοστών, έπληξε την περιφέρεια Αομόρι, ενώ ακολούθησαν αρκετά ακόμη κύματα, χωρίς να ξεπεράσουν τα 70 εκατοστά.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κάτοικοι στο Χατσινόχε και άλλες περιοχές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή σημεία, όπως το δημαρχείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μινόρου Κιχάρα κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλές σημείο έως την άρση του συναγερμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση προειδοποίησε για πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών τις επόμενες ημέρες.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Σαπόρο, όπου τα προειδοποιητικά σήματα στα κινητά τηλέφωνα ενεργοποιήθηκαν. Δημοσιογράφος της ΝΗΚ από το Χοκάιντο ανέφερε ότι ο σεισμός διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα και ήταν ιδιαίτερα έντονος.

Η Ιαπωνία καταγράφει κάθε χρόνο πάνω από 1.500 σεισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικρής έντασης. Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον καταστροφικό σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι του 2011, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο ή την εξαφάνιση περίπου 18.500 ανθρώπων και οδήγησε στη μερική τήξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμογράφος σεισμού
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία και προειδοποίηση για τσουνάμι έως 3 μέτρα

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά της Ιαπωνίας, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι, προβλέποντας κύματα έως τρία μέτρα και καλώντας τους πολίτες σε άμεση επαγρύπνηση.
Μαχητικό αεροσκάφος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία κάλεσε για εξηγήσεις τον Κινέζο πρέσβη

Η Ιαπωνία κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στο Τόκιο για έντονη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκλωβισμό ιαπωνικών καταδιωκτικών από κινεζικά αεροσκάφη με ραντάρ, ζητώντας να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες.
Κινέζος στρατιώτης με όπλο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ιαπωνίας για το ναυτικό της

Το κινεζικό ναυτικό κατηγορεί ιαπωνικά καταδιωκτικά για παρενόχληση αεροναυτικής άσκησης και απορρίπτει τους ιαπωνικούς ισχυρισμούς. Το Τόκιο κατήγγειλε «επικίνδυνα» περιστατικά κοντά στην Οκινάουα και διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Πεκίνο.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας με έμφαση στην άμυνα

Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, με συναντήσεις υψηλού επιπέδου και συμφωνίες για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στην καινοτομία και τη ναυτική τεχνολογία.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα απειλεί με ισχυρή απάντηση στα ιαπωνικά σχέδια για πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απειλεί με σκληρή αντίδραση απέναντι στα ιαπωνικά σχέδια ανάπτυξης πυραύλων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν. Ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση προχωρούν κανονικά.