ΓΔ: 2319.62 1.96% Τζίρος: 211.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:41
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Φώτο: Shutterstock

Μεξικό: Φυλάκιση για πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νέο νόμο

Το κοινοβούλιο του Μεξικού ψήφισε νόμο που απαγορεύει και επιβάλλει βαριές ποινές για την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, με στόχο την προστασία των νέων και την κάλυψη νομικών κενών στη νομοθεσία.

Το κοινοβούλιο του Μεξικού ενέκρινε νέο νόμο που προβλέπει αυστηρές ποινές, έως και οκτώ έτη κάθειρξης, για την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.

Το κυβερνών κόμμα Morena, με επικεφαλής τη Μεξικανή πρόεδρο Κλαούντια Σέινμπάουμ, τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία της υγείας των νέων και η αντιμετώπιση των νομικών κενών που επέτρεπαν την προώθηση αυτών των προϊόντων ως «μη επικίνδυνων».

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα παρόμοια συστήματα ή συσκευές» θα απαγορεύονται στη χώρα, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Γερουσίας, Λόρα Ιτζέλ Καστίγιο.

Επίσημη έρευνα του 2023 εκτιμά ότι οι χρήστες αυτών των συσκευών στο Μεξικό ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 132 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ωστόσο λίγες, όπως πλέον και το Μεξικό, επιβάλλουν ποινές φυλάκισης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τον νόμο «ασαφή» και εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις από τις αρχές.

Ο νόμος εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή της προέδρου Σέινμπάουμ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει ανησυχία για το «ανησυχητικό» κύμα εθισμού στη νικοτίνη που προκαλείται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους νέους, με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών να τα χρησιμοποιούν παγκοσμίως.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέονται συχνά και με τη χρήση συνθετικών ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι στη Σιγκαπούρη, μία από τις χώρες με τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως, η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 ετών και η μεταπώλησή τους με 10 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο σύστημα παραπομπών σε ειδικό γιατρό και διαδικασία ραντεβού

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η παραπομπή σε ειδικό γιατρό μπορεί πλέον να γίνεται και από γενικό ή παθολόγο όταν δεν βρίσκεται προσωπικός ιατρός, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες με αντίστοιχο παραπεμπτικό.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κατάρρευση του ΕΣΥ δείχνει η αναστολή εφημεριών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι η αναστολή λειτουργίας των Παθολογικών Κλινικών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δείχνει κατάρρευση του ΕΣΥ, ασκώντας κριτική στον Υπουργό Υγείας και υποστηρίζοντας πως απαιτείται πολιτική αλλαγή.
Γεωργιάδης, Βαρτζόπουλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης για Βαρτζόπουλο: Παραμένει στόχος η ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Οι αρμοδιότητες Ψυχικής Υγείας θα κατανεμηθούν εσωτερικά στο Υπουργείο Υγείας.