ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ζαΐρ Μπολσονάρου σε εκδήλωση
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας στη Βραζιλία.

Ο Λούλα θα ασκήσει βέτο σε νόμο για μείωση ποινής στον Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε νόμο του Κογκρέσου που μειώνει δραστικά την ποινή φυλάκισης 27 ετών του Ζαΐχ Μπολσονάρου για συνωμοσία και απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και αφορά τη μείωση της ποινής κάθειρξης 27 ετών, η οποία έχει επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχεδιασμό πραξικοπήματος.

Τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε ένοχο τον Μπολσονάρου για συνωμοσία, μαζί με ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, με στόχο την «αυταρχική παραμονή του στην εξουσία» μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022, στις οποίες εξελέγη ο Λούλα.

Το σχέδιο νόμου, που προωθήθηκε από τη συντηρητική πλειοψηφία στο Κογκρέσο, προβλέπει σημαντική μείωση της ποινής του Μπολσονάρου, από κάθειρξη 27 ετών σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Λούλα δήλωσε: «Με κάθε σεβασμό προς το Κογκρέσο, όταν (το σχέδιο νόμου) έρθει στο γραφείο μου, θα ασκήσω βέτο» και πρόσθεσε ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενώ το Κογκρέσο διατηρεί το δικαίωμα να το ανατρέψει ή όχι.

Σχετικά με την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, ο Λούλα εξέφρασε τη διάθεσή του να μεσολαβήσει για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ντόναλντ Τραμπ και του Νικολάς Μαδούρο. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Καραϊβική, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Ο Λούλα ανέφερε ότι πριν από τα Χριστούγεννα ενδέχεται να επικοινωνήσει ξανά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ, προκειμένου να διερευνηθεί πώς η Βραζιλία μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης και να αποτραπεί ένας «αδελφοκτόνος πόλεμος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 20 χώρες καταδικάζουν τη ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Περίπου είκοσι χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταδίκασαν αυστηρά τα νέα μέτρα του Ισραήλ για ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη de facto προσάρτηση.
επιχειρηματική χειραψία γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικές αποστολές τροφίμων - ποτών σε Βραζιλία και Ιαπωνία τον Απρίλιο

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργανώνει τον Απρίλιο επιχειρηματικές αποστολές για τρόφιμα-ποτά σε Βραζιλία (5-9/4) και Ιαπωνία (13-18/4), με στόχο τη δικτύωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: 18χρονος δικάζεται για υποκίνηση ανηλίκων σε εγκλήματα στη Βραζιλία

Στη βόρεια Πορτογαλία δικάζεται 18χρονος για υποκίνηση μέσω social media σε φονική επίθεση σε σχολείο της Βραζιλίας και άλλα βαριά αδικήματα, όπως υποκίνηση μίσους, σύσταση συμμορίας και πάνω από 200 αδικήματα παιδικής πορνογραφίας.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Βραζιλίας

Κυρώθηκε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας–Βραζιλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα άμυνας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινές δράσεις, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε στη Βουλή η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Βραζιλίας

Εγκρίθηκε στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Ελλάδας-Βραζιλίας σε θέματα άμυνας. Υπέρ η ΝΔ, επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση πλην ΚΚΕ, που καταψηφίζει. Η συμφωνία διευρύνει το διεθνές αποτύπωμα, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας.