Η Κίνα ξεκίνησε σήμερα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, με τη χρήση πραγματικών πυρών. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, μετά την πρόσφατη πώληση μεγάλου πακέτου αμερικανικών όπλων στην Ταϊπέι. Σε απάντηση, η Ταϊβάν ανακοίνωσε την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού της.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ανατολικού θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, στα γυμνάσια συμμετέχουν αντιτορπιλικά, φρεγάτες, καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά και drones, ενώ πραγματοποιούνται βολές «πραγματικών πυρών» εναντίον θαλάσσιων στόχων βόρεια και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν.
Η Ταϊπέι ανέφερε ότι μονάδες του στρατού της προχώρησαν σε άσκηση ταχείας αντίδρασης. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για την επανένωση με την ηπειρωτική χώρα.
Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν έχει ενισχυθεί μετά την πώληση αμερικανικών εξοπλισμών αξίας 11,1 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει ανακοινωθεί από το 2001. Σε απάντηση, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις σε 20 αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες.
Η επίδειξη ισχύος από το Πεκίνο ακολουθεί περίοδο διπλωματικών προστριβών και με την Ιαπωνία, μετά από δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σανάε Τακαΐτσι περί πιθανής στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και αντιδράσεις
Σε ανακοίνωση του ταξίαρχου Σι Γι, εκπροσώπου της διοίκησης ανατολικού θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αναφέρεται ότι οι κοινές ασκήσεις με την ονομασία «Αποστολή Δικαιοσύνη 2025» περιλαμβάνουν μονάδες ξηράς, ναυτικού, αεροπορίας και πυραύλων.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε περιπολίες ετοιμότητας μάχης, διασφάλιση υπεροχής, αποκλεισμό λιμένων και περιοχών-κλειδιών, καθώς και σε πολυδιάστατη αποτροπή. Σύμφωνα με χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, πέντε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν θα αποτελέσουν πεδίο πραγματικών πυρών, με χρονικό διάστημα από τις 08:00 έως τις 18:00 (τοπική ώρα) αύριο.
Οι κινεζικές αρχές συνιστούν σε πολιτικά πλοία και αεροσκάφη να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές για λόγους ασφαλείας. Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, καταδίκασε έντονα τις ενέργειες αυτές, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και στρατιωτικό εκφοβισμό». Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν ανέφερε ότι τέσσερα κινεζικά σκάφη προσέγγισαν τη νήσο, με την ίδια να απαντά αναπτύσσοντας δικά της σκάφη.
Ο εκπρόσωπος Σι χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως «σοβαρή προειδοποίηση στις αυτονομιστικές δυνάμεις της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’» και δήλωσε ότι αποτελούν «νόμιμη και απαραίτητη δράση για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα κινεζικά γυμνάσια με χρήση πραγματικών πυρών είχαν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις από την Ταϊπέι.