ΓΔ: 2145.62 -0.58% Τζίρος: 53.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:40
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
Φώτο: Shutterstock

Δανία: Ζητά σεβασμό στην ακεραιότητα της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ

Ο Δανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ ζήτησε σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας, μετά από ανάρτηση της συζύγου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου με φωτογραφία της Γροιλανδίας στα χρώματα των ΗΠΑ και τη λέξη «ΣΥΝΤΟΜΑ».

Ο πρεσβευτής της Δανίας στις ΗΠΑ ζήτησε απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας, αντιδρώντας σε ανάρτηση της Κέιτι Μίλερ, συζύγου του αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στο X. Η Μίλερ δημοσίευσε φωτογραφία της Γροιλανδίας με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και τη λεζάντα «ΣΥΝΤΟΜΑ», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την ένταξη της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τους ορυκτούς πόρους της περιοχής. Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, διατηρώντας ωστόσο εκτεταμένη αυτονομία.

Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί τόσο από τη Γροιλανδία όσο και από τη Δανία. Οι εντάσεις μεταξύ Κοπεγχάγης και Ουάσιγκτον κλιμακώθηκαν μετά τον διορισμό του κυβερνήτη της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Γροιλανδία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε απάντηση στην ανάρτηση της Κέιτι Μίλερ, ο Δανός πρεσβευτής, Τζέσπερ Μίλερ Σόρενσεν, τόνισε ότι «είμαστε στενοί σύμμαχοι και θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως τέτοιοι», επισημαίνοντας την ανάγκη για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας.

Η Κέιτι Μίλερ είχε προηγουμένως διατελέσει σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής DOGE για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα υπό τον Ίλον Μασκ, πριν μεταβεί στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάρτησή της στο X ήρθε μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και της συζύγου του από αμερικανικές δυνάμεις στο Καράκας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιχείρηση στη Βενεζουέλα ερμηνεύεται ως προειδοποιητικό μήνυμα προς συμμάχους των ΗΠΑ που ανησυχούν για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με την πρόθεση προσάρτησης στρατηγικών περιοχών, με τη Γροιλανδία να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Νίλσεν σε Τραμπ: Σταματήστε τις πιέσεις για προσάρτηση της Γροιλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, απάντησε στις δηλώσεις Τραμπ τονίζοντας πως η χώρα είναι ανοιχτή στον διάλογο μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από τους κατάλληλους διαύλους.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία για Γροιλανδία: Αλληλεγγύη στη Δανία, τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία

Η Γαλλία δήλωσε αλληλεγγύη στη Δανία και τη Γροιλανδία μετά τις δηλώσεις Τραμπ, τονίζοντας ότι μόνο οι λαοί τους αποφασίζουν για το μέλλον τους και πως «τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά ξανά προσάρτηση της Γροιλανδίας, αντιδρά η Δανία

Ο Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γροιλανδίας, προκαλώντας την αντίδραση της Δανής πρωθυπουργού, ενώ ανέφερε στρατηγικούς λόγους και απειλή από ρωσικά και κινεζικά πλοία στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ επιμένει για Γροιλανδία: Τη χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Γροιλανδία πρέπει να ενταχθεί στις ΗΠΑ για λόγους «εθνικής ασφάλειας», λίγες ώρες μετά την έκκληση της Δανής πρωθυπουργού να σταματήσουν οι απειλές προσάρτησης.
Ντόναλντ Τραμπ προστασία σκηνής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανή Πρωθυπουργός ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές κατά Γροιλανδίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές προς ιστορικούς συμμάχους, απορρίπτοντας ως «τρελές» τις δηλώσεις Τραμπ για ανάγκη ελέγχου της Γροιλανδίας, που ανήκει στη Δανία.
Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία - ΗΠΑ: Συμφωνία για στρατιωτικά αεροσκάφη εν μέσω τριβών για Γροιλανδία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πώληση τριών αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας P-8 Poseidon στη Δανία έναντι 1,8 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία ενισχύει σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει ένταση λόγω Γροιλανδίας.