ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

S&P: Σταθεροποιήθηκε ο ρωσικός τραπεζικός τομέας

Πιο σταθερός και προστατευμένος έγινε τα τελευταία ο ρωσικός τραπεζικός τομέας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings με τις εγχώριες καταθέσεις να αποτελούν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης.

Ο ρωσικός τραπεζικός τομέας τα τελευταία χρόνια έγινε πιο σταθερός και πιο προστατευμένος από τις εκροές κεφαλαίων, χάρη στο ότι επικεντρώνεται σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings.

«Η βάση χρηματοδότησης του ρωσικού τραπεζικού τομέα έγινε πιο σταθερή και υποστηρίζεται από την σταθερότητα και την αύξηση των εγχωρίων καταθέσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Ο όγκος της εξωτερικής χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα είναι μικρός και συνεχίζει να μειώνεται. Εκτιμάμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να αξιοποιήσει σειρά εργαλείων και μηχανισμών για να διασφαλίσει τον όγκο της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, σε περίπτωση που ανακύψουν ανάλογα προβλήματα σε ξεχωριστές τράπεζες. Η αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων αποδείχθηκε στο παράδειγμα των τελευταίων δέκα ετών» . Αυτό αναφέρει στην έκθεση του ο γνωστός οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι παρά την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ένας σημαντικός όγκος των εγχώριων καταθέσεων, στις οποίες αναλογεί περίπου το 70% της συνολικής χρηματοδότησης επέδειξε ουσιαστική σταθερότητα. Οι καταθέσεις αυτές αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου S&P Global Ratings, συνιστούν μια σίγουρη και σταθερή πηγή χρηματοδότησης των ρωσικών τραπεζών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι εφικτό για τις τράπεζες να προσφεύγουν στην Κεντρική Τράπεζας της Ρωσίας σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων ακόμα και εντός της ημέρας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Την παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο αποφάσισε η ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ η ρωσική τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Η ΕΚΤ διόρισε και προσωρινούς διαχειριστές ώστε να παρακολουθούν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.