ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

S&P: Σταθεροποιήθηκε ο ρωσικός τραπεζικός τομέας

Πιο σταθερός και προστατευμένος έγινε τα τελευταία ο ρωσικός τραπεζικός τομέας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings με τις εγχώριες καταθέσεις να αποτελούν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης.

Ο ρωσικός τραπεζικός τομέας τα τελευταία χρόνια έγινε πιο σταθερός και πιο προστατευμένος από τις εκροές κεφαλαίων, χάρη στο ότι επικεντρώνεται σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings.

«Η βάση χρηματοδότησης του ρωσικού τραπεζικού τομέα έγινε πιο σταθερή και υποστηρίζεται από την σταθερότητα και την αύξηση των εγχωρίων καταθέσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Ο όγκος της εξωτερικής χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα είναι μικρός και συνεχίζει να μειώνεται. Εκτιμάμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να αξιοποιήσει σειρά εργαλείων και μηχανισμών για να διασφαλίσει τον όγκο της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, σε περίπτωση που ανακύψουν ανάλογα προβλήματα σε ξεχωριστές τράπεζες. Η αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων αποδείχθηκε στο παράδειγμα των τελευταίων δέκα ετών» . Αυτό αναφέρει στην έκθεση του ο γνωστός οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι παρά την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ένας σημαντικός όγκος των εγχώριων καταθέσεων, στις οποίες αναλογεί περίπου το 70% της συνολικής χρηματοδότησης επέδειξε ουσιαστική σταθερότητα. Οι καταθέσεις αυτές αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου S&P Global Ratings, συνιστούν μια σίγουρη και σταθερή πηγή χρηματοδότησης των ρωσικών τραπεζών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι εφικτό για τις τράπεζες να προσφεύγουν στην Κεντρική Τράπεζας της Ρωσίας σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Cuba-emvolio-soberana
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στέλνει δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

Το νησί των 11 εκατομμυρίων κατοίκων γνωρίζει αυτή τη στιγμή μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων από την Covid-19: πρόκειται αντίστοιχα για 316.383 και 2.203 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία.