ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίθουσα
Φώτο: Shutterstock

Το ευρωκοινοβούλιο μπλοκάρει προσωρινά τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 334 ψήφους υπέρ και 324 κατά την παραπομπή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–Mercosur στο Δικαστήριο της ΕΕ, που θα εξετάσει τη νομιμότητά της.

Σε μια απόφαση που ενδέχεται να αναβάλει την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Mercosur έως και για δύο χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη να παραπέμψει τη συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε δικαστικό έλεγχο.

Με οριακή διαφορά μόλις δέκα ψήφων, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητείται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωμοδοτήσει για το αν τα κείμενα της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. 

Η πρόταση πέρασε με 334 ψήφους υπέρ, 324 κατά και 11 αποχές, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον και τις διαφωνίες που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Η παραπομπή ενδέχεται να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας για αρκετούς μήνες, δημιουργώντας αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Μέχρι να εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί από 18 έως 24 μήνες.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει προσωρινά τη συμφωνία, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νομικής εξέτασης.

Η απόφαση θεωρείται σοβαρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη που υποστηρίζουν τη συμφωνία, τα οποία επιδιώκουν τη σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες της Mercosur — Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη — και αντιμετωπίζουν τη συμφωνία ως στρατηγική ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση της ΕΕ απέναντι στους απρόβλεπτους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολοφ Γκιλ, δήλωσε ότι «σύμφωνα με την ανάλυσή μας, τα ζητήματα που τέθηκαν από το Κοινοβούλιο στην απόφαση αυτή δεν είναι δικαιολογημένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τερέσα Ριμπέρα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα πολιτικής

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέσα Ριμπέρα, επισκέφθηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου συζήτησε με τα στελέχη της για θέματα δικαίου και πολιτικής ανταγωνισμού και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Νέα αρχή για την ελληνική γεωργία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας με την πρώτη παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εθνικής επανεκκίνησης και ενίσχυσης της φωνής της Ελλάδας στην ΕΕ.
Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.