Φώτο: Shutterstock

«Παγώνουν» την πολιορκία της Τρίπολης οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ

Ύστερα από την απώλεια στρατηγικών θέσεων την Δευτέρα, οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από όλα τα μέτωπα στις μάχες για την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Την απόσυρσή των δυνάμεών του από όλα τα μέτωπα της Τρίπολης ανακοίνωσε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, του στρατάρχη Χαφτάρ, μετά την απώλεια στρατηγικών θέσεων, την Δευτέρα, από αντεπίθεση των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ανησυχία τους για την «επιδείνωση της ξένης ανάμιξης» στη Λιβύη και «συμφώνησαν στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες επίσης συνομίλησαν για την επαναλειτουργία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Γαλλίας καθώς και για τις παγκόσμιες οικονομίες που παρέμειναν σε καθεστώς lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ δήλωσε πως προσμένει στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ήρε τις επιφυλάξεις της η Μάλτα για την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η αποστολή IRINI θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο που θα επιτρέψει στην ΕΕ να υπογραμμίσει την ενεργό δράση της σε ζητήματα ασφάλειας αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμά της. 
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνεχίζει τις εξαγωγές όπλων σε υποστηρικτές αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη

Μεταξύ της 20ής Ιανουαρίου και της 3ης Μαΐου, εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων αξίας 308,2 εκατ. ευρώ στην Αίγυπτο, 15,1 εκατ. ευρώ στην Τουρκία και 7,7 εκατ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.