ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο

Ο Ρούτε διαβεβαίωσε τον Τραμπ για τη στήριξη του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα σταθούν δίπλα στις ΗΠΑ αν δεχτούν επίθεση, απαντώντας στις αμφιβολίες του Αμερικανού προέδρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «θα είναι στο πλευρό» των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση επίθεσης. Η δήλωση αυτή έγινε στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, απαντώντας στις πρόσφατες αμφιβολίες που εξέφρασε ο Τραμπ για τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε τόνισε: «Μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρος ότι εάν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι στο πλευρό σας. Αυτό είναι απόλυτη εγγύηση». Υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας στη Συμμαχία και αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι δηλώσεις του Ρούτε ήρθαν σε απάντηση των σχολίων του Τραμπ στις αρχές του μήνα, όπου είχε εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι εκεί για εμάς αν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη». Ο Τραμπ είχε προσθέσει ότι «εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για το ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εκεί για εμάς».

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ ανέφερε στην πλατφόρμα Truth Social ότι συζητήθηκε το «πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας» για τη Γροιλανδία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Συμμαχίας σημείωσε πως η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με έμφαση στη σημασία της ασφάλειας στην Αρκτική για όλους τους συμμάχους.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε για πρώτη φορά τη χρήση στρατιωτικής βίας για την απόκτηση του ελέγχου της Γροιλανδίας, ζητώντας ωστόσο «άμεσες διαπραγματεύσεις» για το θέμα από τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, μετά από συνομιλίες με δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ψευδείς τις φήμες περί επίθεσης και χαρακτήρισε "ιστορίες τρόμου" τα σχετικά δημοσιεύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ως «ιστορίες τρόμου» δημοσιεύματα για προσπάθεια αποτροπής ρωσικής επίθεσης, μέσω επίσκεψης της CIA στη Μόσχα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Επιβεβαίωση ακλόνητης δέσμευσης στη συλλογική άμυνα από τους Συμμάχους

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, οι ηγέτες εξέφρασαν την ακλόνητη δέσμευσή τους στο Άρθρο 5 και ανακοίνωσαν νέες αμυντικές δαπάνες, καθώς και στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2026.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα θίξω το ζήτημα Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Για το Ιράν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αλλαγή καθεστώτος αλλά επιδιώκουν συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Ρούτε: Οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στην Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.