ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Μαθητές στο σχολείο
Μαθητές με τσάντες τρέχουν σε διάδρομο σχολείου την πρώτη μέρα.

Ιταλία: Φορητοί ανιχνευτές μετάλλων έξω από σχολεία για μείωση βίας ανηλίκων

Οι Ιταλοί υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επιτρέπουν ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο σχολείων, ύστερα από αίτημα διευθυντών και άδεια νομαρχών, χωρίς προειδοποίηση, για την αποτροπή όπλων στις τάξεις.

Νέα απόφαση των Ιταλικών υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών προβλέπει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων στην είσοδο των σχολείων με τη χρήση φορητών μηχανημάτων ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων.

Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται μετά από αίτημα των διευθυντών των σχολείων και με σχετική άδεια των νομαρχών, με στόχο την αποτροπή εισόδου μαθητών με μαχαίρια ή όπλα στις σχολικές αίθουσες. Για τη διεξαγωγή των ελέγχων δεν θα απαιτείται προειδοποίηση, ενώ το μέτρο αναμένεται να ενταχθεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Η πειραματική εφαρμογή των μηχανημάτων ανίχνευσης έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Νάπολης και, σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται να επεκταθεί σε περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας. Ήδη, η σχετική άδεια έχει δοθεί και στην πόλη Λα Σπέτσια, κοντά στη Γένοβα, όπου πρόσφατα σημειώθηκε θανατηφόρο περιστατικό με θύμα έναν 18χρονο μαθητή.

Όπως τονίζεται στην κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της πραγματικής ελευθερίας», ενώ γίνεται λόγος για την ανάγκη συντονισμένης, θεσμικής απάντησης στα φαινόμενα περιθωριοποίησης και παρανομίας που καταγράφονται πλέον και στο σχολικό περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για αναγνώριση σπουδών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας ρυθμίζει την αναγνώριση σπουδών φοιτητών μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον ακυρωθούν σχετικές άδειες, διασφαλίζοντας ότι δεν χάνονται τα ακαδημαϊκά έτη και κατοχυρώνονται δικαιώματα φοιτητών.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ανοίγουν αύριο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία για τη νέα χρονιά 2026-27. Η σχολική περίοδος ξεκινά με 5.259 νέους εκπαιδευτικούς, 29.948 προσλήψεις αναπληρωτών και σημαντικές αλλαγές.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΛΜΕ: Ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Η ΟΛΜΕ αναφέρει χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, παρά τον διορισμό 29.948 αναπληρωτών. Ο πρόεδρός της εκτιμά ότι τα κενά ξεπερνούν τις 10.000, με σοβαρές ελλείψεις κυρίως στη γενική αγωγή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Ρόζα Ιμβριώτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» και τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης 238 σχολείων με τη συνεργασία κράτους και τραπεζών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση 15 ημερών στην αναστολή Σένγκεν μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας

Η Ιταλία παρατείνει για 15 μέρες την αναστολή της Σένγκεν ως προς την Ισπανία λόγω της κατάστασης στη Θέουτα, ενώ η Ισπανία απαντά με παράταση ελέγχων στα σύνορα για ταξιδιώτες από Ιταλία, σύμφωνα με τα υπουργεία Εσωτερικών.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλός υπουργός Παιδείας: Θεμελιώδης ο ρόλος του εκπαιδευτικού με την ΤΝ

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα συναντήθηκε με τη Σοφία Ζαχαράκη στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση σε τεχνητή νοημοσύνη, ένταξη, αγορά εργασίας και δημογραφικές προκλήσεις.