ΓΔ: 2487.6 -2.14% Τζίρος: 360.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά σε συνέντευξη τύπου με αμερικανικές σημαίες στο φόντο.

ΗΠΑ: Έτοιμοι για συνομιλίες με Ιράν, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν που θα αφορούν τόσο το πυρηνικό πρόγραμμα όσο και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ έμμεσες διαπραγματεύσεις αναμένονται την Παρασκευή στο Ομάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και το ζήτημα των βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρούμπιο ανέφερε πως "εάν οι Ιρανοί θέλουν να μας συναντήσουν, είμαστε έτοιμοι", διευκρινίζοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάποια συνάντηση. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως διαπραγματεύσεις αναμένεται να διεξαχθούν την Παρασκευή στο Ομάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim σημείωσε ότι "έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να διεξαχθούν την Παρασκευή στο Μασκάτ", επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες "θα περιοριστούν στο πυρηνικό θέμα και στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν".

Αντίστοιχα, το πρακτορείο Isna μετέδωσε πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα ηγηθεί της ιρανικής αντιπροσωπείας, μαζί με τους διπλωμάτες Ματζίντ Ταχτ-Ραβαντσί και Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί επικείμενων συνομιλιών, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν πως είχε συμφωνηθεί συνάντηση στην Τουρκία, αλλά το Ιράν άλλαξε στάση.

Όπως ανέφερε, "πιστεύαμε ότι είχαμε συγκροτήσει ένα φόρουμ που είχε εγκριθεί στην Τουρκία. Είχε συγκροτηθεί από αρκετούς εταίρους που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτό και να αποτελούν μέρος του. Χθες, είδα αντικρουόμενες πληροφορίες εκ μέρους του Ιράν, το οποίο δήλωνε ότι δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του. Το θέμα είναι ακόμη υπό συζήτηση".

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες.

Από τον Ιανουάριο, με αφορμή το κύμα αμφισβήτησης που ξέσπασε στο Ιράν, Ουάσινγκτον και Τεχεράνη εναλλάξ δηλώνουν ανοιχτές στον διάλογο, ενώ μεσολαβήτριες χώρες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

Η Τεχεράνη έχει επαναλάβει ότι οι συνομιλίες πρέπει να παραμείνουν αυστηρά στο πυρηνικό πρόγραμμα, απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων ή τις αμυντικές της δυνατότητες.

Ο Ρούμπιο, ωστόσο, υπογράμμισε ότι "για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε κάτι σημαντικό, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία, κυρίως το βεληνεκές των βαλλιστικών τους πυραύλων, την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή, το πυρηνικό τους πρόγραμμα και τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στον δικό τους λαό".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλιμπάφ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει μόνο με ιρανικούς όρους

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Γαλιμπάφ δήλωσε ότι το στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο με ιρανικές ρυθμίσεις και προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως κάθε επίθεση θα απαντηθεί, κορυφώνοντας την ένταση μεσούσης της διένεξης στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ισχυρά πλήγματα κατά Ιράν μετά τις επιθέσεις στο Ορμούζ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν ισχυρά πλήγματα κατά του Ιράν ως αντίποινα για ιρανικές επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία στο στενό του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για παραβίαση εκεχειρίας και ότι το Ιράν θα πληρώσει υψηλό τίμημα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρά αμερικανικά πλήγματα κατά Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε πλοία

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ισχυρά πλήγματα κατά του Ιράν στη Μέση Ανατολή το βράδυ της Τρίτης, απαντώντας σε ιρανικές επιθέσεις κατά τριών εμπορικών πλοίων στο στενό Ορμούζ, σύμφωνα με τη CENTCOM.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν αναστέλλουν προσωρινά τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τις εχθροπραξίες, επιτρέποντας ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για ζητήματα μνημονίου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξαπολύει νέες απειλές προς το Ιράν

Ο Τραμπ απείλησε το Ιράν μετά από νέες αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να «ολοκληρώσουν στρατιωτικά» τη σύγκρουση.