ΓΔ: 2487.6 -2.14% Τζίρος: 360.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στο Ομάν, διαβεβαιώσεις από Τεχεράνη

Στο Ομάν ξεκίνησαν συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ ανοιχτό, μετά τις επιθέσεις του Ιουνίου. Εκπροσωπούν οι Άραγτσί και Γουίτκοφ.

Ξεκίνησαν στο Ομάν οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μετάδοση της ιρανικής τηλεόρασης. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο έντασης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Πρόκειται για τον πρώτο γύρο συνομιλιών μετά τον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, γεγονός που εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι εξελίξεις αυτές είχαν διακόψει προηγούμενες προσπάθειες διαλόγου, στις οποίες επίσης είχε μεσολαβήσει το Ομάν.

Το Ιράν εκπροσωπείται στις συνομιλίες από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Αραγτσί δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι «οποιασδήποτε υπερβολικής απαίτησης ή απόπειρας τυχοδιωκτισμού».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποιεί τη διπλωματία για να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν», σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την αμερικανική πλευρά.

Παράλληλα, ο Αραγτσί επανέλαβε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της χώρας έναντι κάθε υπερβολικής απαίτησης ή απόπειρας τυχοδιωκτισμού από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, οι Αραγτσί και αλ Μπουσάιντι συζήτησαν σημαντικά διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ δημοσιεύτηκε και φωτογραφία των δύο υπουργών με τις σημαίες των χωρών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση ΗΠΑ-Ιράν: Νεκροί Ιρανοί στρατιώτες, απειλές Τραμπ, άνοδος πετρελαίου

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το τέλος του συμφώνου ειρήνης με το Ιράν και προειδοποίησε για νέα αμερικανικά πλήγματα μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις και η τιμή του πετρελαίου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπογράφηκε η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν. Η υπογραφή θα ολοκληρωθεί δια ζώσης την Παρασκευή στη Γενεύη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν σήμερα - Δεν επιβεβαιώνει η Τεχεράνη

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, χωρίς όμως επιβεβαίωση ή σαφές χρονοδιάγραμμα από την Τεχεράνη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζήτησε παύση βομβαρδισμών, διαψεύδει η Τεχεράνη

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Τραμπ να σταματήσει τις επιθέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Fox News που μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί θα λήξουν σύντομα.