Ο ΟΗΕ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τα πλήγματά της κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, τα οποία έχουν βυθίσει στο σκοτάδι και αφήσει χωρίς θέρμανση ολόκληρες πόλεις. Ο οργανισμός υπενθύμισε ότι «το να στοχοθετούνται μη στρατιωτικές υποδομές απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο».
«Τη χθεσινή νύχτα, η Ρωσία διεξήγαγε ξανά μια επίθεση μεγάλης κλίμακας που είχε στόχο τις ενεργειακές υποδομές σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι ξύπνησαν χωρίς φως ούτε θέρμανση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ.
Η Ουκρανία βιώνει τον πιο σκληρό χειμώνα στα τέσσερα χρόνια πολέμου, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.
«Το να στοχοθετούνται μη στρατιωτικές υποδομές απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τα πλήγματα αυτά», πρόσθεσε ο Τουρκ, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις των επιθέσεων πλήττουν τη ζωή όλων των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, εκατομμύρια νοικοκυριά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, με την ηλεκτροδότηση να περιορίζεται σε λίγες ώρες ημερησίως. Πολλά σχολεία χωρίς θέρμανση αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη παραμένει περιορισμένη.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα πλήγματα αποσκοπούν στο να κάμψουν το ηθικό των Ουκρανών και να αποδυναμώσουν την αντίστασή τους. Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους, αν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.