Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται με ακραίους ρυθμούς η φτώχεια στην Ισπανία εξαιτίας της πανδημίας

Η πανδημία επαναφέρει στους Ισπανούς μνήμες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την ζήτηση για τράπεζες τροφίμων να αυξάνεται κατά 40%.

Βαρύτατο είναι το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στην ισπανική οικονομία, με χιλιάδες Ισπανούς να ζητάνε για πρώτη φορά στην ζωή τους, βοήθεια για να μπορέσουν να φάνε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ζήτηση για τις τράπεζες τροφίμων αυξήθηκε κατά 40% στη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων της χώρας (Fesbal).

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο: σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η υγειονομική κρίση ενδέχεται να βυθίσει 500 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Όμως στην Ισπανία η κρίση του κορονοϊού έπληξε μια οικονομία με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

«Η κατάσταση αυτή επηρέασε πρωτίστως τους ανθρώπους που ήταν ευάλωτοι πριν από την έκρηξη της πανδημίας (…) που δεν είχαν ανακάμψει από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης η ανεργία στην Ισπανία ξεπέρασε το 26% το 2013, προτού πέσει γύρω στο 14% πέρυσι. Φέτος η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 19%. Αν και η ανεργία δεν έχει φτάσει ακόμη σε ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του 2013, το σοκ είναι πιο βίαιο.

«Η κρίση που ζούμε τώρα ήταν πολύ πιο ισχυρή και ιδιαίτερη από αυτή του 2008 (…) δεν είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το ποσοστό βοήθειας», προειδοποίησε η Όλγα Ντίαθ αναπληρώτρια διευθύντρια κοινωνικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού Ισπανίας. Τα δίκτυα του Ερυθρού Σταυρού έχουν βοηθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την αρχή του lockdown, «εκ των οποίων το 68% δε είχαν ποτέ ζητήσει τη βοήθειά μας», διευκρίνισε.

Αντίθετα με το 2008, «αυτή η κρίση παρέλυσε και την ανεπίσημη εργασία», η οποία τότε είχε απορροφήσει το σοκ για πολλές οικογένειες, αποκάλυψε ο Άνχελ Φράνκο εκπρόσωπος της Fesbal.

Πριν την πανδημία και παρά την οικονομική ανάκαμψη, το ποσοστό φτώχειας στην Ισπανία ήταν “σκανδαλωδώς αυξημένο” και περιλαμβανόταν ήδη “μεταξύ των χειρότερων στην ΕΕ”, κατήγγειλε τον Φεβρουάριο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Φίλιπ Άλστον έπειτα από αποστολή του στη χώρα.

Το θετικό γεγονός είναι πως η αλληλεγγύη δεν έχει εκλείψει από τους Ισπανούς. «Είναι απίστευτο (…) καμιά φορά σχηματίζονται ουρές αναμονής για να μας προσφέρουν τρόφιμα», δήλωσε η Εσπεράνσα Βίβας, εθελόντρια στην τράπεζα τροφίμων της συνοικίας Αλούτσε. Στον Ερυθρό Σταυρό έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών. Σε τέτοιο βαθμό έχει φτάσει η αλληλεγγύη, που καμιά φορά η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση, όμως οι ΜΚΟ δεν αρκούν.

«Η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει εικόνες με ουρές μπροστά από εστιατόρια φιλανθρωπικών οργανώσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνοντας την υιοθέτηση από τον Ιούνιο ενός ελάχιστου εισοδήματος για όλους. Αυτό το νέο κοινωνικό επίδομα θα βοηθήσει «σχεδόν 850.000 νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυση κατά της Iberia για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων προστασίας

Μετά τις εικόνες ενός σχεδόν γεμάτου αεροπλάνου, η ισπανική εθνοφυλακή θα καταθέσει μήνυση εναντίον της αεροπορικής εταιρείας με την κατηγορία πως δεν εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία από κορονοϊό

Υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας καταγράφεται στην Ισπανία με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται καθημερινά ενώ αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού θανάτων που αναγγείλει την αναστροφή της τάσης.