Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί σκόπιμα την επανέναρξη λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο προς την Ανατολική Ευρώπη, με στόχο –όπως είπε– να πιέσει την Ουγγαρία να αλλάξει στάση σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του ουκρανικού τμήματος του αγωγού διακόπηκαν μετά από ρωσική επίθεση στις 27 Ιανουαρίου. Η διακοπή αυτή επηρέασε τις προμήθειες προς την Ανατολική Ευρώπη.
Ο Φίτσο, που έχει διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, υποστήριξε ότι οι προμήθειες πετρελαίου έχουν μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.
«Έχουμε πληροφορίες ότι (ο πετρελαιαγωγός) θα έπρεπε να έχει επιδιορθωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη Μπρατισλάβα. Ο Φίτσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολιτικό εκβιασμό» προς την Ουγγαρία, εξαιτίας της σταθερής αντίθεσής της στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση ασκείται με το μήνυμα ότι «αν η Ουγγαρία συμφωνήσει με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ίσως να φθάσουν οι προμήθειες πετρελαίου». Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Τα σχόλια του Φίτσο συντάσσονται με εκείνα του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος επίσης κατηγόρησε την Ουκρανία για καθυστέρηση στην επανέναρξη των ροών πετρελαίου. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση, επικαλούμενες γεωγραφικούς και οικονομικούς περιορισμούς.
Στάση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Η Ουγγαρία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Ο Φίτσο δήλωσε ότι η Σλοβακία θα υποστήριζε την ένταξη μόνο εφόσον το Κίεβο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν εμπιστεύεται πλήρως καμία από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και απέφυγε να αποδώσει ευθύνη για τη ζημιά στον αγωγό. «Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά ψέματα από τη μία πλευρά και την άλλη που δεν τολμώ να πω ποιος βομβάρδισε ή κατέστρεψε τμήμα της πετρελαϊκής υποδομής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακές και αμυντικές συνεργασίες
Μετά τη συνάντηση με τον Ρούμπιο, ο Φίτσο δήλωσε ότι η Σλοβακία ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τέσσερα επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 18. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να υπογράψει συμφωνίες με την εταιρεία Westinghouse για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα.