ΓΔ: 2365.82 -0.83% Τζίρος: 140.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:56:36
Σκουπίδια χωματερής
Σκουπίδια από fast fashion σε χωματερή, προβλήματα ρύπανσης και περιβάλλοντος.

Η Αβάνα πνίγεται στα σκουπίδια λόγω έλλειψης καυσίμων στα απορριμματοφόρα

Η Αβάνα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια καθώς η έλλειψη καυσίμων κρατά καθηλωμένα τα περισσότερα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι σωροί απορριμμάτων και η δυσωδία στους δρόμους.

Η Αβάνα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση καθαριότητας, καθώς πληθαίνουν οι σωροί σκουπιδιών στους δρόμους, προκαλώντας έντονη δυσωδία και προσελκύοντας σμήνη εντόμων. Η πρωτεύουσα της Κούβας δοκιμάζεται από τις ελλείψεις καυσίμων, αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο τον περιορισμό του ανεφοδιασμού του νησιωτικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Cubadebate, 62 από τα 106 απορριμματοφόρα οχήματα της πόλης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων, γεγονός που έχει επιβραδύνει σημαντικά την αποκομιδή απορριμμάτων. Κάτοικοι αναφέρουν ότι τα σκουπίδια «έχουν κατακλύσει την πόλη», ενώ, όπως δηλώνει ο Χοσέ Ραμόν Κρους, «έχουν περάσει πάνω από 10 ημέρες από την τελευταία φορά που πέρασε απορριμματοφόρο».

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει επιβάλει περιορισμούς στη χρήση καυσίμων, προκειμένου να διαφυλάξει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Η χώρα ήδη αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.

Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, με πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει μειωθεί δραματικά. Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα διέκοψε στα μέσα Δεκεμβρίου τις παραδόσεις πετρελαίου στην Κούβα, στερώντας από τη χώρα τον επί δεκαετίες βασικό προμηθευτή της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την αναστολή των δικών της παραδόσεων πετρελαίου, μετά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή τελωνειακών δασμών σε χώρες που στηρίζουν ενεργειακά την Κούβα. Την ίδια ώρα, ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι η Μόσχα σκοπεύει να αποστείλει πετρέλαιο στην Αβάνα στο προσεχές διάστημα, ως «ανθρωπιστική βοήθεια».

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την πίεση, επιβάλλοντας κυρώσεις σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο στην Κούβα και απειλώντας με δασμούς τις χώρες που συνεχίζουν να την προμηθεύουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει επανειλημμένα για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, ενώ το Μεξικό και η Βενεζουέλα προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός του ανεφοδιασμού θα οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις για τον λαό της Κούβας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία σενάρια των ΗΠΑ κατά της Κούβας σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντίας-Κανέλ

Ο Κουβανός πρόεδρος Ντίας-Κανέλ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τρία σενάρια εναντίον της Κούβας: πρόκληση κοινωνικής έκρηξης μέσω οικονομικής πίεσης, έλεγχο της οικονομίας ή στρατιωτική επέμβαση, με τις εντάσεις να οξύνονται πρόσφατα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη που έχει καταγραφεί

Οι ΗΠΑ, δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, βίωσαν τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη με μέση θερμοκρασία 13,2°C και αντιμετωπίζουν έντονη ξηρασία. Πολλές δυτικές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ καύσωνα τον Μάρτιο.
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οικονομικές κυρώσεις σε Ντίας-Κανέλ και οικογένεια Κάστρο

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε Κούβα, στοχοποιώντας τον πρόεδρο Ντίας-Κανέλ, μέλη της οικογένειας Κάστρο, τη σύζυγο και τον γιο του προέδρου, καθώς και το υπουργείο Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων.