ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομιλούν σε πολιτική συνάντηση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.

Ουκρανία και Ρωσία αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα τις συνομιλίες τους στη Γενεύη, υπό αμερικανική μεσολάβηση, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων. Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, έδειξαν περιορισμένα σημάδια προόδου.

Οι συνομιλίες, που διήρκεσαν έξι ώρες, ήταν «πολύ τεταμένες», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη ρωσική αντιπροσωπεία, ενώ αποφασίστηκε η συνέχισή τους σήμερα. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στο ξενοδοχείο InterContinental, παρουσία «συμβούλων» από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε μέσω Telegram ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν «σε ομάδες κατά τομείς προτεραιότητας», με συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ενημέρωσε, όπως είπε, «τους αντιπροσώπους των εταίρων, Αμερικανούς και Ευρωπαίους» σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

Αμερικανική πίεση και διπλωματικές ισορροπίες

Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στο αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία με αντάλλαγμα δυτικές εγγυήσεις ασφάλειας. Το βασικό εμπόδιο παραμένει η τύχη του Ντονμπάς, όπου η Μόσχα απαιτεί την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από περιοχές που ελέγχουν ακόμη, αίτημα που το Κίεβο απορρίπτει.

Οι συνομιλίες της Γενεύης ακολουθούν δύο γύρους στο Αμπού Ντάμπι χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που συνιστά η συνέχιση της διαδικασίας, σημειώνοντας πως «η επιτυχία του προέδρου Τραμπ να κάνει να συναντηθούν τα δύο μέρη αυτού του πολέμου έφερε σημαντική πρόοδο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πιέζοντας για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ότι «η Ουκρανία καλά θα έκανε να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και γρήγορα», υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία θέλει «να συνάψει μια συμφωνία».

Αντιδράσεις από το Κίεβο

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφισβήτησε τη βούληση του Κρεμλίνου για διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε «άδικο» ο πρόεδρος Τραμπ να ζητά παραχωρήσεις μόνο από την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική πίεση αποτελεί «τακτική και όχι απόφαση».

Κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, η οποία κατέχει το 19,5% της ουκρανικής επικράτειας. Σύμφωνα με την πολιτειολόγο Τατιάνα Στανοβάγια, η επιλογή του συμβούλου του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ως επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δείχνει την «επαναφορά πολιτικών απαιτήσεων στο κέντρο των συνομιλιών».

Κλιμάκωση και επιθέσεις

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μαζικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία, με 396 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 29 πυραύλους. Ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι επρόκειτο για «συνδυασμένο πλήγμα» με στόχο τον ενεργειακό τομέα, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων και άφησε δεκάδες χιλιάδες χωρίς νερό και θέρμανση στην Οδησσό. Παράλληλα, ρωσικό drone σκότωσε τρεις εργαζόμενους σε σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Σλοβιάνσκ. Η Μόσχα συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Κίεβο με καταστροφικά πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αισιοδοξία για λύση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Τραμπ αναφέρει πως συναντήθηκε με Ρώσο απεσταλμένο, όχι με αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, και δηλώνει ότι ο πόλεμος οδεύει στην ολοκλήρωση, με πιθανή συμφωνία που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες λίγο πριν συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά διαρκή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η Μελάνια Τραμπ ζήτησε μόνιμη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, υποδεχόμενη στον Λευκό Οίκο Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους, τονίζοντας την ανάγκη για ειρήνη και ανθρωπιά, λίγο πριν τις συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με απεσταλμένους των ΗΠΑ πριν τις συνομιλίες με Ρωσία

Σε διπλωματικές επαφές με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρά το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να συνομιλεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους και να προετοιμάζεται για νέες συναντήσεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι

Η Ρωσία θα συμμετάσχει σε τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανία και ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι στις 10-11 Νοεμβρίου, με επικεφαλής της ρωσικής αποστολής τον Βλαντίμιρ Μεντίσκι, όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο.