Μπορέλ: Καλούμε την Άγκυρα να σταματήσει τις γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου του υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για την υπέρβαση των διαφορών.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ έως τις 26 Μαρτίου ελπίζει η Τουρκία

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη να δώσει άλλα 500 εκατ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία η ΕΕ

Η χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για χρηματοδότηση προγραμμάτων από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
ΔΙΕΘΝΗ

Για «απάνθρωπες πολιτικές» κατηγορεί την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

«Η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της ΕΕ, πυροβολεί σε στεριά και θάλασσα πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο», ισχυρίζεται ο κ. Τσαβούσογλου στη BILD.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι 27 καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του 2016

Οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των συνόρων της Ε.Ε.