ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν σε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Η κεντροαριστερά πρώτη στις δανέζικες εκλογές, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Το κόμμα της Μέτε Φρεντέρικσεν κερδίζει τις εκλογές στη Δανία παρά τη μείωση ποσοστών, όμως ο κεντροαριστερός συνασπισμός δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία. Δυσαρέσκεια εκφράζεται για έμφαση σε διεθνή αντί εσωτερικά ζητήματα.

Οι σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν αναδεικνύονται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, παρά τη σημαντική πτώση του ποσοστού τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, ο συνασπισμός των κεντροαριστερών κομμάτων δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που καθιστά αβέβαιο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Φρεντέρικσεν, που κυβερνά από το 2019, ενίσχυσε τη θέση της τους τελευταίους μήνες χάρη στη σταθερή στάση που κράτησε απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα της Γροιλανδίας. Ωστόσο, πολλοί Δανοί εκφράζουν δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την ότι επικεντρώνεται υπερβολικά σε διεθνείς υποθέσεις εις βάρος των εσωτερικών ζητημάτων, σε μια περίοδο έντονης πίεσης από την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού DR και της εταιρείας Epinion δίνει στο αριστερό μπλοκ 83 έδρες, έναντι 79 για τη δεξιά, σε σύνολο 179 εδρών. Παράλληλα, έρευνα του σταθμού TV2 και του ινστιτούτου Megafon προβλέπει ότι η κεντροαριστερά θα εξασφαλίσει 86 έδρες και η δεξιά 75.

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα, ωστόσο οι προβλέψεις δημιουργούν εικόνα αμφίρροπης αναμέτρησης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, η Φρεντέρικσεν θα χρειαστεί τη στήριξη δεξιών κομμάτων ή, ενδεχομένως, των τεσσάρων βουλευτών της Γροιλανδίας και των νησιών Φερόε, των δύο ημιαυτόνομων υπερπόντιων εδαφών της Δανίας, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το κεντρώο κόμμα των «Μετριοπαθών» του υπουργού Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, το οποίο φέρεται να εξασφαλίζει 14 έδρες. Η τελική στάση του κόμματος θα καθορίσει αν θα συνταχθεί με τη Φρεντέρικσεν ή με το δεξιό μπλοκ, επηρεάζοντας αποφασιστικά τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας στο νοσοκομείο με στηθάγχη

Η 86χρονη πρώην βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, εισήχθη στο νοσοκομείο με στηθάγχη. Νιώθει κόπωση αλλά παραμένει ευδιάθετη, θα παραμείνει για εξετάσεις στο Rigshospitalet το Σαββατοκύριακο υπό ιατρική παρακολούθηση.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Ναυάγησαν οι συνομιλίες της Μέτε Φρεντέρικσεν για νέο κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την αποχώρηση βασικού εταίρου. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος καλείται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον πολιτικό αρχηγό ή ξανά στη Φρεντέρικσεν.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Ξεκινούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Δανία ξεκινούν αύριο, με τη Μέτε Φρεντέρικσεν να συναντά κόμματα αριστεράς, κέντρου και δεξιάς μετά από σχετική εντολή του βασιλιά για διερευνητικές συναντήσεις.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέτε Φρεντέρικσεν ανέλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Δανία

Ο βασιλιάς Φρέντερικ Ι΄ ανέθεσε στη Μέτε Φρεντέρικσεν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές χωρίς πλειοψηφία.