Φωτο: Shutterstock

Επανεξετάζει τη δημιουργία «bad bank» η ΕΚΤ

Η βέβαιη αύξηση των NPLs λόγω της πανδημίας επαναφέρει στο προσκήνιο τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» στην ευρωζώνη υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters. 

Όλο και πιο πιθανή καθίσταται η δημιουργία μίας «bad bank» από την ΕΚΤ, καθώς η διοίκησή της ανησυχεί για τον νέο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να δημιουργήσει η κρίση λόγω της πανδημίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Στόχος φυσικά είναι η προστασία των εμπορικών τραπεζών καθώς η αύξηση της ανεργίας και κατ' επέκταση η μείωση του εισοδήματος των δανειοληπτών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους. 

Το ποσό των δανείων στην ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να εξοφληθεί πλήρως ανέρχεται ήδη σε περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων αυτοκινήτων και υποθηκών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Εκτιμάται ότι θα  αυξηθεί καθώς το ξέσπασμα της COVID-19 συμπιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των διαδικασιών στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Ενώ η ιδέα για μια «κακή τράπεζα» συζητήθηκε και απορρίφθηκε πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ, υπό τη νέα πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, έχει συμβουλευτεί τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ για ένα σχέδιο τις τελευταίες εβδομάδες. Ως το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της ζώνης του ευρώ, η υποστήριξη της ΕΚΤ είναι κρίσιμη, αλλά θα απαιτούσε επίσης την ευλογία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ.

Το Βερολίνο έχει από καιρό αντιταχθεί σε συστήματα που αποδέχονται κοινή ευθύνη για χρέη σε άλλες χώρες, αν και πρόσφατα είχε μια απροσδόκητη αλλαγή στάσης, συμφωνώντας να συγκεντρώσει τον δανεισμό της ΕΕ για ένα ταμείο ανάκτησης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

Ένα υπό συζήτηση σχέδιο θα περιλαμβάνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ που μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες ή δανειστές της ζώνης του ευρώ, ως εγγυητής για την κακή τράπεζα, ανέφεραν οι πολίτες. Στη συνέχεια, η «κακή τράπεζα» θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες με αντάλλαγμα πώληση χαρτοφυλακίων απλήρωτων δανείων. Οι τράπεζες θα μπορούσαν τότε να καταθέσουν αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ ως ασφάλεια για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, κάθε πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών δανείων θα αντιμετώπιζε πιθανώς πολιτικές αντιρρήσεις από τη Γερμανία, η οποία έχει από καιρό αντισταθεί στις προσπάθειες στήριξης των τραπεζών σε πιο αδύναμες χώρες επειδή φοβάται ότι θα μπορούσε να φορτωθεί με απλήρωτους λογαριασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή ΕΚΤ στις τράπεζες, ζητεί μέτρα για τον κοροναϊό

Η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες να λάβουν επαρκή μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης στους εργασιακούς χώρους και να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμες για μεγάλης κλίμακας εργασία του προσωπικού τους από απόσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελάχιστα πιο κερδοφόρες οι γερμανικές τράπεζες σε σχέση με τις ελληνικές

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι γερμανικές τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες από τις αμερικανικές αλλά και χωρών της ευρωζώνης, ενώ ξεπερνούν τις ελληνικές τράπεζες για μόλις 12 εκατ. ευρώ.