ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
βρετανική λίρα κέρματα
Στοίβες βρετανικών λιρών αναδεικνύουν την οικονομική σημασία του νομίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Βουτιά» 20,4% για το βρετανικό ΑΕΠ τον Απρίλιο 

Τη μεγαλύτερη μείωσή του σε μηνιαία βάση σημείωσε τον Απρίλιο το ΑΕΠ της Βρετανίας, σε μία οδυνηρή συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. 

Κάτι παραπάνω από ισχυρή ήταν η «επίδραση» της πανδημίας του κορονοϊού και του -έστω και καθυστερημένου- lockdown για τη βρετανική οικονομία. 

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS) το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη δραματική συρρίκνωση 20,5% τον Απρίλιο σε μηναία βάση εξαιτίας των μέτρων περιορισμού τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η ONS.

Ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού, που άρχισε την 23η Μαρτίου και είχε αποτέλεσμα την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βρετανική οικονομία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, με δεδομένο ότι πέραν της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκεται εν εξελίξει και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μετά Brexit εποχή, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω των έκτακτων εξελίξεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 52χρονος παραδέχτηκε προτροπή σε βιασμούς σε διαδικτυακό φόρουμ

Ο 52χρονος Βρετανός Ντάρεν Κόνγουεϊ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ενθάρρυνε σεξουαλικές επιθέσεις σε αναίσθητες γυναίκες μέσω διαδικτυακού φόρουμ και κρατούσε ακραίο υλικό. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απόρριψη του νομοσχεδίου για ευθανασία από το κοινοβούλιο

Μετά από τετραώρη συζήτηση, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε οριακά σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε Αγγλία και Ουαλία, που αφορούσε ασθενείς με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και αυστηρές προϋποθέσεις.
Βρετανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο ηγέτης των Πρασίνων υποψήφιος για τη θέση του Στάρμερ

Ο Ζακ Πολάνσκι, επικεφαλής των Πρασίνων, θα είναι υποψήφιος στο Χόλμπορν και Σεντ Πάνκρας μετά την παραίτηση του Κιρ Στάρμερ, με αναπληρωματικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Οι Πράσινοι είχαν ξεπεράσει το 10% στις τελευταίες εκλογές.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Η επόμενη "11η Σεπτεμβρίου" ίσως ετοιμάζεται στη Βρετανία

Ο επικεφαλής της MI5 υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να προετοιμάζονται για νέα στρατηγικά σοκ, όπως της 11ης Σεπτεμβρίου, αντί να εστιάζουν μόνο σε απειλές του παρελθόντος, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με διασύνδεση με το Ιράν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο ως ύποπτα για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με φερόμενη διασύνδεση με το Ιράν. Αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.