ΓΔ: 2228.42 -2.52% Τζίρος: 118.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:44
Γάλλος υπουργός πορτρέτο
Φωτογραφία: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό. Credit: Shutterstock

Μπαρό: Σφοδρή επίθεση στην Ουγγαρία για στάση «προδοσίας»

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτήρισε «προδοσία» τη στήριξη του Ούγγρου ΥΠΕΞ προς τη Ρωσία μετά από αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνομιλιών και τόνισε τη σημασία ενότητας και αλληλεγγύης στην ΕΕ για να παραμείνει ισχυρή.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας χαρακτήρισε σήμερα «προδοσία» τη στάση της Ουγγαρίας, μετά τις αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνομιλιών που φέρονται να δείχνουν τη στήριξη του ούγγρου υπουργού Εξωτερικών προς τον ρώσο ομόλογό του, μετά από συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια προδοσία της απαίτησης για αλληλεγγύη που είναι επιβεβλημένη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Inter.

«Αν θέλουμε να είμαστε ισχυροί μέσα σ' ένα κόσμο στον οποίο προβάλλουν οι νέες αυτοκρατορίες, τότε οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

«Μας συμβαίνει να διαφωνούμε μεταξύ μας, ακόμα και για ζητήματα στρατηγικής. Όμως αυτό που πρέπει να επικρατεί είναι η ενότητα, χωρίς την οποία θα γίνουμε οι υποτελείς, τα παιγνίδια των αυτοκρατοριών, κάτι που αρνούμαστε», συνέχισε ο Μπαρό.

Αποκαλύψεις για τον Πέτερ Σιγιάρτο

Μια κοινοπραξία ανατολικοευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, αποτελούμενη από τους οργανισμούς The Insider, VSquare και Delfi, υποστήριξε στις 31 Μαρτίου πως ο Πέτερ Σιγιάρτο, στενός συνεργάτης του φιλορώσου εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, είχε προσφέρει στη Μόσχα, σε «απ' ευθείας γραμμή» κυρίως μέσω του ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, «στρατηγικές πληροφορίες για κρίσιμης σημασίας ζητήματα».

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό υπενθύμισε ότι οι σύνοδοι στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται με διαφορετικά σχήματα. «Υπάρχουν κάποιες συνεδριάσεις στις οποίες οι σύμβουλοι είναι παρόντες, άλλες στις οποίες δεν είναι παρόντες. Και έχουμε επίσης πολλές άλλες ευκαιρίες να συνομιλούμε στο πλαίσιο άλλων σχημάτων», δήλωσε.

«Όμως προφανώς (...) αυτή η αποκάλυψη (...) δημιουργεί αμφιβολίες για την ακεραιότητα των συνομιλιών μας», πρόσθεσε. «Και γι' αυτό καλούμε τον Βίκτορ Ορμπάν όχι μόνο να κρατάει το λόγο του, αλλά επίσης να κάνει σεβαστή την αρχή της αλληλεγγύης».

Πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία

Μετά τις αποκαλύψεις, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε εξωτερική «ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ουγγρικών βουλευτικών εκλογών, στις οποίες ο Βίκτορ Ορμπάν διεκδικεί πέμπτη διαδοχική θητεία.

Κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλο σκάνδαλο», ο Σιγιάρτο κατηγόρησε μέσω Facebook «την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων του από ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τα δημοσιοποίησαν» καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, εκτιμώντας ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της Ουκρανίας».

Οι βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουγγαρία, αναμένονται με αμφίρροπο αποτέλεσμα. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, προβλέπεται νίκη του κόμματος Tisza του συντηρητικού φιλοευρωπαίου Πέτερ Μαγιάρ. 

Ο Μαγιάρ, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει μια αντιπολιτευόμενη δύναμη ικανή να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ορμπάν, ο οποίος έχει μετατρέψει τη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων σε πρότυπο ανελεύθερης δημοκρατίας.

Ωστόσο, φιλοκυβερνητικά ιδρύματα εκτιμούν ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο συνασπισμός Fidesz - KDNP του 62χρονου Βίκτορ Ορμπάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ προσφέρθηκε να στείλει έγγραφο της ΕΕ στη Μόσχα

Σύμφωνα με διαρροές, ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας φέρεται να πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του να του αποστείλει έγγραφο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει τις στενές σχέσεις Βουδαπέστης-Μόσχας. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ηχητικό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρέζος ΥΠΕΞ σε βίντεο: Συζήτηση για κυρώσεις ΕΕ με Ρωσία

Διέρρευσε ηχητικό συνομιλίας των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας και Ρωσίας για τις κυρώσεις της ΕΕ, λίγο πριν τις ούγγρικες εκλογές. Ο Σιγιάρτο στο Facebook χαρακτήρισε την υποκλοπή «τεράστιο σκάνδαλο», χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στο Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, εκφράζοντας στήριξη στην Ουκρανία και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στην Μπούτσα για την επέτειο απελευθέρωσης.

Στην Μπούτσα της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα η διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλας με 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την τετραετή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις και τις αποκαλύψεις φρικαλεοτήτων του πολέμου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στις 15/4

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει νόμο για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις 15 Απριλίου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία, παρά τις ενστάσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία για το 20ό πακέτο κυρώσεων ΕΕ-Ουκρανίας, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε λύπη για το βέτο της Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί πισωγύρισμα ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της.