ΓΔ: 1377.78 -0.24% Τζίρος: 14.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:16:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:ΑΠΕ

Ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών

Επιτρέπεται από σήμερα η μετακίνηση των πολιτών χωρίς ελέγχους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έπειτα από τρεις μήνες απομόνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να αναιρέσουν από σήμερα τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να επιτρέψουν το σταδιακό τους άνοιγμα και σε άλλες χώρες από τον Ιούλιο.

Η Ιταλία έχει ανοίξει τα σύνορά της από τις 3 Ιουνίου για όλους τους ταξιδιώτες, παρότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες εστίες της covid-19 στην Ευρώπη, ενώ η Κροατία από την Πέμπτη και η Πολωνία στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ήδη από το Σάββατο.

Τη «στρατηγική του κρεμμυδιού» ακολούθησαν οι περισσότερες χώρες και άνοιξαν τις τελευταίες εβδομάδες τα σύνορά τους πρώτα στις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη. 

Μόνο δύο χώρες ήταν η εξαίρεση στην Ευρώπη: η Σουηδία η οποία επί της αρχής ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της ΕΕ,  και το Λουξεμβούργο.

Έτσι από σήμερα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελλάδα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης και από τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

Ωστόσο πολλές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους που προς το παρόν αποκλείουν σχεδόν εντελώς τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση. 

Κάθε χώρα διατηρεί τον δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά.

Η Αθήνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Ποιες χώρες παραμένουν κλειστές: 

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.

Η Ισπανία αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.  Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Το κείμενο της θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες επανέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάολο Τζεντιλόνι: Σκληρό μάθημα η κρίση του δημόσιου χρέους για την Ευρώπη

Ο επίτροπος τονίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζεντιλόνι σκοπεύει να παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19.