ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα

Νοτιοκορεάτης αντιφρονών έφτασε με φουσκωτή βάρκα από την Κίνα

Ο Κινέζος ακτιβιστής Ντονγκ Γκουανγκπίνγκ, 68 ετών, διέφυγε από την Κίνα με φουσκωτή βάρκα και εντοπίστηκε από τις αρχές της Νότιας Κορέας, όπου ανακρίνεται για παραβίαση των μεταναστευτικών νόμων.

Ο Κινέζος υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντονγκ Γκουανγκπίνγκ, που έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από το Πεκίνο, κατάφερε να διαφύγει από την Κίνα με φουσκωτή βάρκα και να φθάσει στις ακτές της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του.

Ο 68χρονος εντοπίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ από τις νοτιοκορεατικές αρχές ενώ έπλεε στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας με φουσκωτό μήκους 3,3 μέτρων και μηχανή 9,9 ίππων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μεταφέρθηκε στο νοτιοκορεατικό έδαφος για ανάκριση, καθώς κατηγορείται για παραβίαση των νόμων περί μετανάστευσης. Ο Νοτιοκορεάτης δικηγόρος του, Κιμ Τζου-κουάνγκ, επιβεβαίωσε την ταυτότητά του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σημείο εκκίνησης του επικίνδυνου ταξιδιού.

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι η υπόθεση του πελάτη του είναι «πολύ πιθανόν μια περίπτωση πολιτικού ασύλου». Ο Ντονγκ, πρώην αστυνομικός, είναι γνωστός για την αντίθεσή του στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη δράση του υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights in China, που εδρεύει στις ΗΠΑ, αποπέμφθηκε από την αστυνομία αφότου υπέγραψε ανοικτή επιστολή δέκα χρόνια μετά την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Πέρασε περίπου τρία χρόνια στη φυλακή από το 2001 για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας», σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Το 2014 συνελήφθη εκ νέου για δραστηριότητες που σχετίζονταν με εκδηλώσεις μνήμης για την Τιενανμέν.

Αργότερα, διέφυγε στην Ταϊλάνδη με την οικογένειά του, η οποία εγκαταστάθηκε στον Καναδά ως πρόσφυγες. Ωστόσο, ο ίδιος παραδόθηκε στην κινεζική αστυνομία το 2015 από τις ταϊλανδέζικες αρχές, παρά το καθεστώς πρόσφυγα που του είχε αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Το ταξίδι του προς τη Νότια Κορέα έγινε γνωστό από τη φιλοδημοκρατική ακτιβίστρια Σενγκ Σουέ, που ζει στον Καναδά. Η ίδια ανέφερε ότι «ο Ντονγκ Γκουανγκπίνγκ είναι πραγματικά δυνατός και θαρραλέος… Του μίλησα χθες βράδυ. Ο Ντονγκ δήλωσε ότι δεν είχε τις αισθήσεις του όταν έφθασε στα νοτιοκορεατικά ύδατα. Δεν είχε κοιμηθεί για περισσότερες από 50 ώρες και βρισκόταν στη θάλασσα για περισσότερες από 30 ώρες, εκτεθειμένος στους θαλάσσιους ανέμους».

Η Σενγκ Σουέ πρόσθεσε ότι ο αντιφρονών είχε αναχωρήσει από τη Γουεϊχάι, στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας. Η Σεούλ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε περιορισμένο αριθμό αιτούντων από την έναρξη της επίσημης διαδικασίας το 1994, παρά τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αποπομπή δύο ανώτατων στρατηγών από ΚΚΚ και στρατό

Δύο ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κίνας διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον στρατό για σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας και νόμου, στο πλαίσιο της αντικατασταλτικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν ιστορική συμφωνία για τη Γροιλανδία

Η Δανία και η Γροιλανδία χαιρέτισαν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για μόνιμο αμερικανικό έλεγχο της ασφάλειας στη Γροιλανδία, απαγορεύοντας ρωσικές και κινεζικές βάσεις, η οποία θα υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα σχέδια πολέμου στο διάστημα

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες στο διάστημα, μετά την επιβεβαίωση ότι έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά διαστημικά όπλα. Προειδοποιεί για πιθανή κούρσα εξοπλισμών σε διαστημικό επίπεδο.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Δεν δώσαμε δορυφορικές εικόνες στο Ιράν, απαντά η Κίνα

Η Κίνα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι κινεζικές οντότητες έδωσαν δορυφορικές φωτογραφίες στο Ιράν για βάση στην Ιορδανία, μετά το ιρανικό χτύπημα που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, διαψεύδοντας σχετικό άρθρο της WSJ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

WSJ: Κινεζικές εταιρείες έδωσαν δορυφορικές εικόνες βάσης των ΗΠΑ στο Ιράν

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κινεζικοί οργανισμοί παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες ιορδανικής βάσης πριν και μετά την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες. Δεν θεωρείται ότι η Κίνα είχε άμεση ανάμειξη.