ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σκιά όπλου Κολομβίας

Κολομβία: Πρώτος γύρος εκλογών εν μέσω πρωτοφανούς βίας

Οι Κολομβιανοί ψηφίζουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με φόντο έξαρση βίας που ακολουθεί τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ενώ η προεκλογική περίοδος θεωρείται η πιο αιματηρή δεκαετίας με πολλά θύματα.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία διεξάγονται σήμερα, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια αριστερή πτέρυγα που επιδιώκει να διατηρήσει την εξουσία και μια σκληροπυρηνική δεξιά που υπόσχεται αποκατάσταση της ασφάλειας, εν μέσω έξαρσης βίας από ένοπλες οργανώσεις.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής βιώνει το σοβαρότερο κύμα βίας από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC το 2016. Η προεκλογική περίοδος θεωρείται η πιο αιματηρή της τελευταίας δεκαετίας, με δεκάδες δολοφονίες ηγετών κοινοτήτων, στρατιωτικών και πολιτών, ενώ ένας υποψήφιος για την προεδρία έχασε τη ζωή του.

Συνολικά δεκατέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία, όμως οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τρεις επικρατέστερους: τον αριστερό γερουσιαστή Ιβάν Σεπέδα, τον δεξιό δικηγόρο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια και τη συντηρητική γερουσιαστή Παλόμα Βαλένσια. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 21 Ιουνίου.

Η επόμενη ημέρα για την ειρήνη και την ασφάλεια

Τα φαβορί των εκλογών συγκρούονται για το πώς θα επιτευχθεί ο τερματισμός της εσωτερικής σύγκρουσης που διαρκεί έξι δεκαετίες. Οι επιλογές κυμαίνονται μεταξύ συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες οργανώσεις ή προσφυγής στη βία κατά ανταρτών, πρώην παραστρατιωτικών και καρτέλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, πρώτος αριστερός ηγέτης της χώρας, δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Γιαν Μπάσετ, «η εκστρατεία περιστρέφεται γύρω από τον Πέτρο».

Ο Πέτρο διατηρεί ισχυρή δημοτικότητα στην εργατική τάξη, χάρη στη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επικρίνει έντονα τις πολιτικές του για την ασφάλεια.

Οι υποψήφιοι και τα προγράμματά τους

Ο Ιβάν Σεπέδα, 63 ετών, υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτάσσει τη συνέχιση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, 47χρονος εκατομμυριούχος δικηγόρος που αυτοαποκαλείται «ο Τίγρης», υπόσχεται σκληρή καταστολή κατά των εγκληματικών οργανώσεων.

Η Παλόμα Βαλένσια, 50χρονη γερουσιαστής με τη στήριξη του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, προτείνει ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και δηλώνει ότι θα «καταργήσει την πολιτική της ολοκληρωτικής ειρήνης» επιβάλλοντας «ολοκληρωτική ασφάλεια».

Πολιτική πόλωση και μέτρα ασφαλείας

Οι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου αποκάλυψαν το βάθος της πολιτικής πόλωσης. Αν και ο αριστερός συνασπισμός του Πέτρο επικράτησε στη Γερουσία, κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) διαβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, παρά το κλίμα έντασης. Όπως ανέφερε ο δικαστής Άλβαρο Εσεβέρι, «εγκληματικές οργανώσεις κηρύσσουν μονομερώς κατάπαυση του πυρός πριν από εκλογές ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί ειρηνικά».

Περισσότεροι από 400.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια της διαδικασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo. Οι κάλπες ανοίγουν στις 8:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες αργότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Δικαστής επιτρέπει ξανά τους βομβαρδισμούς σε στρατόπεδα ανταρτών

Δικαστής ήρε το μέτρο αναστολής βομβαρδισμών κατά ανταρτών στην Κολομβία, ζητώντας αυξημένη προσοχή εκεί όπου υπάρχουν ανήλικοι. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί με 42 νεκρούς, μεταξύ τους και ανήλικοι, μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο πρόεδρος συζητά τις δικαστικές αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγών κατά αποφάσεων της δικαιοσύνης που περιόρισαν μέτρα του για ανταρσία και ναρκωτικά, δηλώνοντας πως σέβεται τις αποφάσεις αλλά θα τις αμφισβητήσει.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Υπαξιωματικός της Γαλλικής Λεγεώνας διέφυγε από απαγωγή

Κολομβιανός υπαξιωματικός της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, που είχε απαχθεί από αντάρτες FARC, κατάφερε να δραπετεύσει και παραδόθηκε στις αρχές τέσσερις ημέρες μετά, όπου φυλάσσεται για την ασφάλειά του.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε στρατόπεδο στην Κολομβία: Νεκροί τρεις στρατιώτες

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από επίθεση με 20 drones σε στρατόπεδο στη βορειοανατολική Κολομβία. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τους αντάρτες του ELN και εξήγγειλε εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νέο ένταλμα σύλληψης για ηγέτη ανταρτών από την εισαγγελία

Η κολομβιανή εισαγγελία εξέδωσε εκ νέου εντάλματα σύλληψης κατά ισχυρού ηγέτη ανταρτών και 45 ακόμη μελών ένοπλων οργανώσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση σταμάτησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 20 αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς υπό εντολή κυβέρνησης

Οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί υπό την εντολή του νέου προέδρου της Κολομβίας σκότωσαν 20 αντάρτες και οδήγησαν στη σύλληψη 5, καθώς και στη διάσωση 2 ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος δε λα Εσπριέγια.