Φωτο: Shutterstock

Eurasia Group: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας οδηγούνται στο «πιο σκοτεινό κεφάλαιο»

Τους τελευταίους μήνες, ΗΠΑ και Κίνα πλήττουν ο ένας τον άλλο για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, από την προέλευση του κορονοϊού ως και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των σχέσων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κάνει η Eurasia Group, καθώς ΗΠΑ και Κίνα φαίνονται διατεθειμένες να «πολεμήσουν» με πολλούς τρόπους.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο κλιμάκωσης. Πιστεύω πως έως τώρα είναι ξεκάθαρο πως οδηγούμαστε στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», ανέφερε στο cnbc ο επικεφαλής της Eurasia Group για τις ΗΠΑ, Τοντ Μαριάνο. 

«Πλέον βλέπουμε κινήσεις περισσότερο στους τομείς της τεχνολογίας και των εξαγωγών. Το πιο ανησυχητικό νομίζω είναι ο αριθμός των μετώπων στα οποία οι δύο χώρες πολεμούν ή είναι έτοιμες να πολεμήσουν», πρόσθεσε. 

Τα προηγούμενα χρόνια, οι διαμάχες επικεντρώνονταν σε τομείς όπως το εμπορικό ισοζύγιο και ο ανταγωνισμός στην τεχνολογία - που οδήγησαν στον πόλεμο δασμών. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ΗΠΑ και Κίνα πλήττουν ο ένας τον άλλο για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, από την προέλευση του κορονοϊού ως και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμούς στις εκδόσεις βίζα για εργαζομένους της Huawei επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε πως θα επιβληθούν περιορισμοί σε όσους υπαλλήλους κινεζικών εταιρειών που στηρίζουν καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεβάζοντας ξανά την ένταση με το Πεκίνο.