ΓΔ: 2676.83 0.58% Τζίρος: 249.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:39
Σημαία IAEA

ΔΟΑΕ: Ψήφισμα για πλήρη διαφάνεια του Ιράν στα αποθέματα ουρανίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΑΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητά από το Ιράν να δώσει πλήρεις πληροφορίες και πρόσβαση για τα πυρηνικά του. Η εξέλιξη ίσως δυσκολέψει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενέκρινε ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ζητώντας από το Ιράν να παράσχει «όλες τις πληροφορίες του» σχετικά με «το απόθεμα πυρηνικών υλικών του» και τον «σχεδιασμό των εγκαταστάσεών του».

Η Τεχεράνη καλείται επίσης να «παραχωρήσει» στον ΔΟΑΕ «κάθε απαραίτητη πρόσβαση», ώστε ο διεθνής οργανισμός να μπορέσει να επαληθεύσει επί τόπου τα δηλωθέντα στοιχεία, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να περιπλέξει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για την πορεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου Apache, που η Τεχεράνη δήλωσε ότι κατέρριψε. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, απαντώντας στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά στόχων στο νότιο Ιράν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Το ψήφισμα, που υπέβαλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, εγκρίθηκε με 21 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και 10 αποχές, σύμφωνα με διπλωμάτες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των κυβερνητών, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Οι χώρες που καταψήφισαν ήταν η Ρωσία, η Κίνα και ο Νίγηρας, ενώ στη Βενεζουέλα δεν επιτράπηκε να συμμετάσχει, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το Ιράν χαρακτήρισε το ψήφισμα «εξωραϊσμό της στρατιωτικής επιθετικότητας», υποστηρίζοντας ότι οι επιθεωρητές είχαν ήδη πρόσβαση πριν τις επιθέσεις.

«Οι επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος και της Αμερικής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σταμάτησαν τις δραστηριότητες επαλήθευσης και ανάγκασαν τους επιθεωρητές του Οργανισμού να εγκαταλείψουν το Ιράν για λόγους ασφαλείας», ανέφερε στο Χ ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, πριν από την ψηφοφορία.

«Τώρα, η Αμερική επιδιώκει να μετατρέψει τις συνέπειες της παράνομης επίθεσής της σε υπόθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», πρόσθεσε ο Ιρανός υφυπουργός.

Η αποστολή του Ιράν στον ΔΟΑΕ είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο να είναι «προσεκτικό στην πορεία προς τα εμπρός».

Το Ιράν αντιδρά έντονα στα ψηφίσματα του Οργανισμού και έχει απαντήσει στο παρελθόν κλιμακώνοντας τις δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος ή περιορίζοντας τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ.

Αβεβαιότητα περιβάλλει την τύχη των αποθεμάτων περισσότερων από 400 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν. Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ τα είδαν για τελευταία φορά στις 10 Ιουνίου 2025, όταν η Τεχεράνη ανέστειλε τη συνεργασία της με την υπηρεσία του ΟΗΕ, μετά από ισραηλινούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών εγκαταστάσεων.

Από τότε, ο ΔΟΑΕ δεν έχει πρόσβαση σε ορισμένες βασικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά την έναρξη του πολέμου των 12 ημερών από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου επλήγησαν πυρηνικές υποδομές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι στους Ιρανούς «πήρε πολύ χρόνο να διαπραγματευθούν μία συμφωνία που θα ήταν εξαιρετική γι' αυτούς» και «θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα», με ανάρτησή του στο Truth Social.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος σε παγκόσμιες πτήσεις ιρανικών αεροπορικών από 23 Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες θα βρεθούν σε αδιέξοδο παγκοσμίως μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω κυρώσεων που απαγορεύουν τον ανεφοδιασμό και την τεχνική υποστήριξή τους.
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με νέα όπλα και στόχους αν δεχτεί επίθεση από ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησαν πως, σε περίπτωση νέας αμερικανικής επίθεσης, θα απαντήσουν με νέα όπλα και επίθεση σε νέους στόχους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αλλαγή στη γεωγραφία του πολέμου.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο συνασπισμός Ριάντ κατηγορεί τους Χούθι για επίθεση με πύραυλο στη Ριάντ

Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο προς το Ριάντ, ο οποίος καταστράφηκε από την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Απετράπησαν επίσης επιθέσεις σε Μπίσα, Ταΐφ, Φαρασάν και Γιανμπού, στόχοι ήταν και εγκαταστάσεις της Aramco.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δέσμευση υπεράσπισης της Σαουδικής Αραβίας «μέχρι τέλους»

Το Πακιστάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία «μέχρι τέλους», ενόψει της αύξησης των επιθέσεων Χούθι, με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει τη δέσμευση για διπλωματική και φυσική στήριξη.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Βομβαρδισμοί από Σ. Αραβία μετά από επίθεση ανταρτών στη Μέκκα

Το κίνημα Ανσαραλά στην Υεμένη κατήγγειλε δεκάδες σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, μετά από επίθεση με drone στη Μέκκα που αρνήθηκαν οι αντάρτες, ενώ κέρδισε στρατιωτικό έδαφος καταλαμβάνοντας τη δυτική ακτή και το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.