ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία της Λιβύης

Ελλάδα: Στήριξη στη διαδικασία ΟΗΕ για Λιβύη και ανησυχία για τη ρητορική μίσους

Η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη παρουσιάζει πρόοδο αλλά παραμένει εύθραυστη, τόνισε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Χάνα Τέττε. Προειδοποίησε για κινδύνους παραπληροφόρησης και ξεκαθάρισε ότι ο ΟΗΕ δεν εγκαθιστά μετανάστες στη χώρα.

Η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη έχει ανακτήσει δυναμική, ωστόσο «η πρόοδος παραμένει εύθραυστη», όπως τόνισε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Χάνα Τέττε, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 18 Ιουνίου 2026. Σύμφωνα με την ίδια, η παρούσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία που «δεν πρέπει να χαθεί», καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαθιές θεσμικές, οικονομικές και ζητήματα ασφαλείας.

Η κ. Τέττε προειδοποίησε ότι η πολιτική δυναμική δοκιμάζεται από αυξανόμενο κύμα παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και υποκίνησης κατά προσφύγων, μεταναστών, ανθρωπιστικών φορέων και προσωπικού του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ειδική αναφορά έκανε σε ψευδείς ισχυρισμούς περί σχεδίων των Ηνωμένων Εθνών για εγκατάσταση μεταναστών ή προσφύγων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν συμβάλει στη δημιουργία «κλίματος εχθρότητας, απειλών και βίας».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «ο ΟΗΕ στη Λιβύη δεν εγκαθιστά μετανάστες στη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπίζεται «με βάση τα γεγονότα, όχι τον φόβο».

Σύμφωνα με την Ειδική Αντιπρόσωπο, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Λιβύης απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια με προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, την ενοποίηση των θεσμών και την επίλυση των οικονομικών και ασφαλιστικών ζητημάτων. Οι δυσκολίες της χώρας, σημείωσε, «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω κατασκευασμάτων και αποδιοπομπαίων τράγων», αλλά απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία, ενιαία λειτουργία και αποτελεσματικούς θεσμούς για την αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Ολοκλήρωση του Δομημένου Διαλόγου

Η κ. Τέττε αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Δομημένου Διαλόγου, που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2025 και ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου 2026, ύστερα από έξι μήνες διαβουλεύσεων. Στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 120 Λίβυοι από διαφορετικές πολιτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ομάδες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 18 δια ζώσης συνεδρίες συνολικής διάρκειας περίπου 160 ωρών, καθώς και διαδικτυακές διαβουλεύσεις.

Η διαδικασία κατέληξε σε σχεδόν 600 συστάσεις για τις βασικές διαρθρωτικές προκλήσεις της χώρας και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Η Ειδική Αντιπρόσωπος χαρακτήρισε τις συστάσεις αυτές «μία από τις πιο ολοκληρωμένες και συμπεριληπτικές εκφράσεις των λιβυκών προτεραιοτήτων τα τελευταία χρόνια», επισημαίνοντας ότι προσφέρουν μια «αξιόπιστη, λιβυκής ιδιοκτησίας βάση» για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την ενίσχυση των κρατικών θεσμών.

Οικονομικές και ασφαλιστικές προκλήσεις

Η κ. Τέττε προειδοποίησε ότι η οικονομική πορεία της Λιβύης εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική απειλή» για τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών. Αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών, στη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης και στις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Στο πεδίο της ασφάλειας, σημείωσε ότι η εύθραυστη κατάσταση παραμένει υπό συνεχή πίεση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συγκρούσεις της 8ης Μαΐου στη Ζαουίγια, που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων άμαχοι. Επίσης, αναφέρθηκε στα επεισόδια της 4ης Ιουνίου έξω από τα κτίρια της UNHCR και της UNSMIL στην Τρίπολη, όταν διαδηλωτές κινήθηκαν κατά υποτιθέμενων σχεδίων εγκατάστασης μεταναστών στη Λιβύη.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει πλέον ένα σαφέστερο σύνολο πολιτικών επιλογών, αλλά και στενό χρονικό περιθώριο δράσης. «Η κατεύθυνση είναι γνωστή, τα εργαλεία υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η πολιτική βούληση για την υλοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση της Ελλάδας

Τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Λιβύη και την ανάγκη τερματισμού της παρατεταμένης μεταβατικής φάσης υπογράμμισε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυς Αγ. Μπαλτά.

Η κ. Μπαλτά εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική διαδικασία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της με τη Λιβύη. Χαιρέτισε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, στον βαθμό που συμπληρώνουν και ενισχύουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η προώθηση του δομημένου πολιτικού διαλόγου και η διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης μέσω αμερικανικής διαμεσολάβησης. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της ρητορικής μίσους κατά προσφύγων, μεταναστών και προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζητώντας την πλήρη προστασία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανανέωση εντολής UNSMIL στη Λιβύη – Στήριξη από Ελλάδα για σταθερότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε ομόφωνα την εντολή της αντικατασταλτικής αποστολής στη Λιβύη έως τον Οκτώβριο 2026, δίνοντας έμφαση στη στήριξη πολιτικής λύσης και στην ενίσχυση της παρουσίας σε όλη τη χώρα.
Χαφτάρ-Λιβύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη απορρίπτει τις θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες

Η Λιβύη με ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τα εξωτερικά όρια των θαλάσσιων ζωνών της, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις ενέργειες Ελλάδας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Στον ΟΗΕ θα απαντήσει η Ελλάδα στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας προς τον ΟΗΕ για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης δεν προσφέρει νέα επιχειρήματα στη συζήτηση που ήδη υπάρχει.