ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας

Θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου, καθώς και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε δηλώνοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο. «Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε, ενώ στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ.

«Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του εχθές στον ΣΚΑΪ, είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ αναφέρθηκε στην επιθετική τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κάλλας: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία ΕΕ σε ύδατα και εναέριο χώρο

Η Κάγια Κάλλας καλεί την Τουρκία να σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο των κρατών-μελών, αποφεύγοντας απειλές, και να επιλύει διαφορές ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη Ερτσιγιές, συζητώντας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο και της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Να καταδικαστεί από την ΕΕ η παράνομη πρακτική της Τουρκίας

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στον ΣΚΑΪ πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και ζήτησε σαφή καταδίκη από την ΕΕ. Άσκησε κριτική στη ΝΔ για τη στάση της και χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαχείριση ακρίβειας από την κυβέρνηση.